AKTUELNO

Posle vrmenskog šoka se sprema superćelijska oluja?

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Duvaće slab do umeren vetar, istočni i severoistočni.

Jutarnja temperatura od 16 do 24, maksimalna dnevna od 35 do 39 stepeni Celzijusa.


U Beogradu danas, kao i u ostatku zemlje, pretežno sunčano i veoma toplo, sa slabim do umerenim vetrom, istočnim i severoistočnim.

Jutarnja temperatura od 22 do 24, dok će maksimalna dnevna temperatura biti oko 38 stepeni Celzijusa.

Vreme narednih dana

U Srbiji sledećih sedam dana dugotrajan i izražen toplotni talas.

Tokom dana pretežno sunčano uz najvišu dnevnu temperaturu u većini mesta od 35 do 40 stepeni i tropske noći u urbanim sredinama.

Za dane vikenda i početkom sledeće sedmice uz lokalni razvoj oblačnosti u popodnevnim satima na severu, zapadu i jugozapadu Srbije i retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

Biće i superćelijskih oluja?

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu smatra da će se nova superćelijska oluja sigurno ponovo dogoditi u Srbiji, ali da se još uvek ne zna kada.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da će narednih dana, iz dana u dan biti sve toplije, a od srede 10. jula temperature vazduha u hladu biće izjednačena sa telesnom temperaturom i kretaće se od 35 do 39 stepeni. Visoke temperature, koje su jedan od uslova za nastanak superćelijskih oluja, biće praćene i velikom sparinom, a prema prvim izgledima dugoročnih prognoza od 13. do 20. jula ponovo se očekuje nestabilan period i manji pad temperatura.

- Datumi se poklapaju sa prošlogodišnjim superćelijskim olujama koje su bile 13. i 19. jula. Od 13. jula popodne stižu nam ponovo oblaci koji će usloviti pljuskove, grmljavinu, ponegde grad i nepogode. Pratimo situaciju, ali je važno reći da je temperatura severnog Jadrana i dalje oko 25 stepeni Celzijusa i nadam se da se to neće bitnije promeniti, jer da bi došlo do superćelijske oluje voda na severu Jadrana treba da dostigne 27 stepeni Celzijusa. Morske pijavice koje se jave u tim uslovima su poput “pumpi” koje usisavaju vlagu i prenose tu vlagu u oblake što povećava potencijal za nastanak superćelijskih oluja. Zato su za sada male šanse za superćelijsku oluju kod nas, pogotovo u istom periodu u kom su nas pogodile prošlog leta – kazao je za „Blic“ Ivan Ristić.

Autor: Dubravka Bošković