AKTUELNO

U Zaječaru i Doljevcu proglašene su vanredne situacije zbogopasnosti od poplava.

Naglo topljenje snega moglo bi da prouzrokuje izlivanje Belog i Crnog Timoka, kao i reke Timok, zbog čega je proglašena vanredna situacija, saopštile su nadležne službe Zaječara.

Ova odluka doneta je na sinoćnjem zasedanju Štaba za vanredne situaicije Zaječara, a obuhvata delove teritorije na kojima postoji opasnost od izlivanja reka, prenosi "Zaječar onlajn".

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije i gradonačelnika grada Zaječara Boška Ničića, situacija se danonoćno prati i preduzimaju se sve mere kako bi se na vreme reagovalo.

- Mi se pripremamo, nije dobra hidrološka situacija posebno na Belom Timoku, a ne verujem da će bolje biti od sutra-prekosutra ni na Crnom Timoku. Imamo već ozbiljnih problema na mostu koji povezuje dva sela i danas smo čitav dan sa ljudima iz JP 'Srbija vode' pokušavali taj problem da rešimo. Nadam se da ćemo do ujutru to rešiti i uspeti da spasimo da ne dođe do rušenja mosta - kaže Ničić.

Kod mosta na Belom Timoku između Avramice i Grljana, gde je došlo i do naprsnuća jednog od stubova, gomilanje drveća ugrožava statiku mosta i stvara prirodnu branu.

Prema Ničićevim rečima, voda sada nadolazi iz pravca Svrljiškog Timoka, iz Knjaževca.

- Još se ne topi toliko sneg sa planina i neki bujični potoci, koji inače poprilično pune korito Belog Timoka, još se nisu aktivirali, ali to ne znači da već od ranog jutra neće, imajući u vidu temperaturu koja sledi -rekao je Ničić.

Opština Doljevac u jugoistočnoj Srbiji proglasila je vanrednu situaciju na području cele opštine zbog opasnosti od poplava, dok su aktivisti Crvenog krsta sinoć evakuisali devet osoba iz sela Šainovac i četiri u selu Mekiš, navodi "Blic".

Sekretar Crvenog krsta u Doljevcu Danijela Kostić kaže da je među evakuisanima Šainovcu petoro dece starosti do sedam godina, među kojima je i jedna devetomesečna beba.

Gradonačelnik Zaječara: Samo da noć bude hladna

Gradonačelnik Zaječara i načelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Boško Ničić, nakon proglašenja vanredne situacije zbog mogućih poplava Timoka, Belog Timoka i Crnog Timoka, kazao je da je situacija u tom gradu alarmantna zbog naglog topljenja snega. Dodao je da svi u Zaječaru nadaju da će noć biti hladna. -Pomoglo bi nam ukoliko bi noć bila što hladnija, a ako temperatura bude bila sve vreme iznad nule, bićemo u velikom problem - kazao je Ničić. On je dodao da se udarni talas očekuje posle 18 časova, a trenutno je Beli Timok već izašao iz svog korita kod sela Vratarica. Dramatično stanje u vezi sa mogućim poplavama je još u nekoliko mesta na teritoriji Grada Zaječara, a velika opasnost preti naselju Grljan, koje je najviše ugroženo.

- Svi evakuisani su smešteni u Mesnu zajednicu u Mekišu dok ne dođe do povlačenja vode iz njihovih kuća. U Šainovcu se izlio Dulin potok, a u Mekišu Jugbogdanovačka reka pa je voda u[la I u nekoliko kuća. Problem su napravili bujični potoci. Voda je ušla u podrume kuća gde se nalaze zamrzivači i hrana tako da ćemo morati sa vatrogascima da radimo na ispumpavanju vode iz podruma - kaže Kostićeva.

Ona navodi da je danas situacija alarmantna i da što se tiče ugroženosti ljudi, najkritičnije tačke su Mekiš, Šainovac i Šarlinac.

#Poplave

#Zaječar

#vanredno stanje

'