AKTUELNO

Jaka konvektivna oblačnost u narednih sat do dva na području Moravičkog i Raškog okruga, Šumadije, ali i u pojedinim delovima Beograda i u južnom Banatu, uslovlјavaće lokalno intenzivne plјuskove sa grmlјavinom, pojavu grada i kratkotrajno jak i olujni vetar u zoni plјuska, piše u najnovijem hitnom upozorenju RHMZ.

"Danas i sutra zadržaće se nestabilno vreme, sa čestom pojavom grmlјavinskih nepogoda sa intenzivnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom u zoni plјuska. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", upozorio je RHMZ.

Isto upozorenje važi i za Beograd gde je oko podneva bilo grmljavine, a u nekim delovima prestonice ima i kiše.

Foto: Pink.rs, Tanjug, Društvene mreže

Upaljen meteo alarm

U Srbiji su danas na snazi narandžasti i žuti meteo alarm zbog kiše i grmljavine, a u jugoistočnoj Srbiji i zbog visoke temperature.

Narandžasto upozorenje znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Autor: Aleksandra Aras