AKTUELNO

Troje od petoro ljudi juče je preminulo u Hrvatskoj od posledica zaražavanja opasnom bakterijom legionelom. Ova bakterija često vreba iz neodržavanih klima uređaja jer su oni pogodno tlo za razmnožavanje plesni, bakterija i gljivica.

Dr Miloš Đorđević, molekularni bilog, skrenuo je pažnju na opasnost koja preti od pomenute bakterije koja izaziva legionarsku bolest, pa objasnio gde se ona najčešće nalazi.

Legionela je jedna vrsta bakterije, a Legionarska bolest je dobila ime jer je prvu put ova bakterija detektovana u jednom hotelu u Americi kada se zarazilo preko 200 legionara -rekao je Đorđević i dodao:
Ova bakterija je jako opasna i nalazi se u slabo održavanim klima uređajima, naročito onim koje koriste vodeni sistem hlađenja. Dosta se prenosi i preko vode što je konkretan slučaj u Hrvatskoj. Po izveštajima još nije najjasnije kako je ta bakterija dospela u vodu, ali je verovatno u pitanju neadekvatno održavanje sistema -rekao je Đorđević.

Foto: TV Pink Printscreen

Bolest često počinje sledećim simptomima:

-Glavobolja-Bolovi u mišićima-Temperatura, koja je često iznad 40 stepeni ili više.

Do drugog ili trećeg dana čovek razvije i druge simptome koji mogu da budu:

-Kašalj, koji može izazvati sluz, a ponekad i krv-Kratak dah-Bol u grudima-Gastrointestinalne simptome, kao što su mučnina, povraćanje i dijareja-Konfuzija ili druge mentalne promene.

Iako legionarska bolest prvenstveno pogađa pluća, povremeno može da izazove infekcije u ranama i drugim delovima tela, uključujući i srce.

Foto: TV Pink Printscreen

Đorđević ističe da oko 10 procenata svih zaraženih ovom bakterijom, nažalost, premine.

Opšte stanje i pridružene bolesti naravno imaju uticaj na smrtni ishod -rekao je Đorđević.

Đorđević smatra da je preventivna zapravo najbolja odbrana od legionele.

Bitno je redovno održavanje klima uređeja, d ali onih kućnih ili velikih sistema. Kod nas se obično više priča kada već dođe do ovih situacija, a slabije o samoj prevenciji -rekao je Đorđević.

Autor: Iva Besarabić