AKTUELNO

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministar prosvete, govoreći o maloj maturi kaže da će se završni ispit realizovati 17, 18. i 19. juna 2024. godine, dok odrasli ovaj ispit polažu 17. juna.

Đukić Dejanović je rekla da su testovi potpuno spremni i da su čak upakovani tako da mogu biti bezbedno transportovani, da tajnost testova bude očuvana.

Ona je izjavila da će 66.920 mladića i devojaka, učenika osmog razreda, polagati malu maturu. Prvog dana će se polagati srpski jezik, drugog matematika i trećeg izabrani predmet.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je najčešće geografija, preko 41 odsto dece, skoro svako drugo dete se opredeljuje za geografiju, zatim ide biologija, pa istorija, pa fizika i hemija, najređe... Dakle, spremni smo potpuno, spremna su deca - kazala je ministarka za Novo jutro TV Pink.

Đukić Dejanović se zahvalila na prilici da se obrati roditeljima:

Sreću me roditelji, oni imaju tako veliku tremu... Mislim da roditelji u komunikaciji sa decom malo prenose svoj naboj i hoću da ih ohrabrim. Pre svega, ima 72.520 mesta u srednjim školama. Dakle, svako dete će biti upisano.

Đukić Dejanović je poručila roditeljima da svoje strahove, naboje, ne prenose deci, a deci je poručila da budu smirena, da sve urade onako kako su uradili na probnom testu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Redosled srednjih škola treba upisati po afinitetu koje učenici imaju... Tu ne smemo zaboraviti vršnjačke uticaje. To će biti jedna velika obaveza, prekretnica - kazala je ministarka Đukić Dejanović.

Autor: Marija Radić