AKTUELNO

Na današnjem skupu u PKS-u prisustvuje više od 500 privrednika iz Grčke i Srbije iz raznih oblasti.

Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre, prijateljske odnose, ali potencijali za privrednu saradnju nisu dovoljno iskorišćeni, zaključeno je na današnjem Poslovnom forumu Srbija-Grčka.

Na skupu, koji se održava u Privrednoj komori Srbije (PKS), predsednik komore Marko Čadež rekao je da je Grčka među 10 najvećih investitora u Srbiji sa ulaganjima većim od dve milijarde evra.

Najveća ulaganja Grčke, kako je precizirao, bila su u bankarski sektor, ali i u sektor trgovine, turizma, hotelijerstva, cementa, IT tehnologije, kao i metalskoj industriji.

Čadež je naglasio da se u poslednjih deset godina ukupna robna razmena Srbije i Grčke kretala od 260 do 390 miliona evra, naglašavajući da je 2013. ta razmena bila maksimalna, a u 2015. iznosila 377,7 miliona evra što je tri puta manje nego razmena koju Srbija ima sa ostalim zemljama u regionu.

Čadež je dodao da očekuje da će tražnja na grčkom tržištu ojačati ne samo za sirovine već i za gotove proizvode iz Srbije i da će se razmena dve zemlje uravnotežiti.

Prema njegovim rečima, najzanimljiviji sektori u Srbiji za grčke investicije uz agrobiznis i energetika, kao i turizam, hotelijerstvo i nekretnine.

Ambasador Grčke u Srbiji Ilijas Ilijadis rekao je da "bratski odnosi Srbije i Grčke koji su svima poznati stvaraju perspektivu za zajedničku budućnost dve zemlje".

On je naglasio da danas potpisani Protokol o saradnji između PKS i Unije Privrednih komora Grčke pruža osnovu za dalji razvoj saradnje između dve zemlje za šta se zalaže i Vlada Grčke.

I. P.

#Grčka

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije

#Srbija

'