AKTUELNO

Dani borovnice u Prnjavoru okupili su proizvođače ovog voća. Na tezgama se našlo nekoliko sorti borovnica, ali je najzastupjenija bila Djuk. Vladimir Gutić, jedan od izlagača kaže da je njegova porodica formirala plantažu pre tri godine i da sada beru prve plodove. Planiraju da sa 3,5 prošire zasad na 15 hektara.

Prema njegovim rečima, posla ima tokom cele godine, a kada dođe vreme berbe, moraju se poštovati higijenski uslovi.

Domaćice su se takmičile u pripremi specijaliteta od borovnice, pa su posetioci mogli da degustiraju slatko, džem, sokove, pite i kolače. Pobednica Danijela Savić, koja je napravila čizkejk nam kaže da njenim ukućani redovno pravi kolače sa borovnicom. Najbolja je sveža, ali da tokom jeseni i zime za pite koristi i zaleđenu.

Foto: Pink.rs

Manifestacija je imala i prateći umetički program.

Foto: Pink.rs

- U galerija Doma kulture smo izložili fotografije, koje je uradio Neške Bez Greške. Najmlađi su učestvovali na radionici, a plaketu za negovanje narodne pesme dobio je Zoran Danilović Krpica. Pevao nam je pesme, koje mu je poklonio Tozovac - kaže Sara Kojić iz udruženja Artvizija.

Foto: Pink.rs

Izlagači su obezbedili dovoljne količine borovnice i sveže ceđenog soka koje su besplatni deljeni posetiocima manifestacije.

Autor: