AKTUELNO

Toplotni talas koji je na pragu naše zemlje neće trajeti dugo, a onda sledi preokret i nova promena vremena, rekao je za PINK, meteorolog Ivan Ristić.

Ristić je, komentarišući vreme i temperature koje su pred nama, rekao je da nam od sutra dolazi jači afrički anticiklon koji donosi topao vazduh iz Afrike.

- Italijani su mu dali naziv "afrikanac" i donosi nam temperature i do 35 stepeni za vikend. Ovaj topao talas neće dugo trajati, pa tako već sledeće nedelje ponovo imamo zahlađenje - rekao je Ristić.

Kako kaže, od ponedeljka uveče dolazi do kiše i novih uslova za nepogode, koje će trajati ponovo dva tri dana.

Foto: TV Pink Printscreen

- Posle će vreme ponovo da se smiri i uravnoteži. Biće temperature u proseku za ovo doba godine i bez padavina - rekao je Ristić.

Zbog erupcije vulkana Kanlaon na Filipinima, juče je evakuisano 3000 ljudi, dok je istog dana eruptirao i vulkan Ibu u Indoneziji, a njegov stub pepela je bio visok 5 kilometara. Takođe, u ponedeljak je proradio jedan od najaktivnijih vulkana na svetu Kilauea na Havajima.

Prof. dr Dragan Milovanović, kaže da treba da imamo u vidu da je to jedan prirodni proces i razvoj naše planete koji je za život kakav poznajemo neophodan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Znamo da plivamo po pločama, te ploče se razilaze, negde se sudare ili razilaze, i dolazi do erupcija. Nisu sve naravno iste, a nažalost o njima jako malo znamo i ne možemo ih predvideti, osim da očekujemo prostorno gde se mogu javiti - rekao je Milovanović.

Kilauea je njegova životna želja, dodaje da bi voleo da je poseti kad tad.

- Zemlja jeste uznemirena, imamo više erupcija, ali treba imati u vidu i da imamo više instant informacija - rekao je Milovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Milovanović je rekao da uvek mali zemljotresi dolaze pre erupcije i to je posledica smeštaja lave.

Kako kaže, vulkani kod nas su ugašeni i teško da bi mogli da prorade. Dodaje da iako ih bude neće biti strašni.

Autor: