AKTUELNO

50 godina od osnivanja Društva MS Srbije. 50 godina, to je 600 meseci, 2600 sedmica, 18262 dana neprekidne borbe protiv ove opake bolesti, ali i borbe za bolji status osoba sa multiple sklerozom u našoj zemlji.

Nemoguće je izbrojati koliko je za tih 18262 dana bilo radionica, savetovališta, konferencija za medije, brošura, edukativnih spotova, kongresa ili ovakvih svečanih akademija, jer svaki dan je važan i svaki dan se računa.

Prisutnima na svečanoj akademiji će se obratiti:

- Jasmina Brajković, predsednica Društva multiple skleroze Srbije

- Prof. dr Jelena Drulović, neurolog UKC Srbije dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja

- Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO Marija Palibrk, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Nataša, Jovanović, direktorka Centra inkluzivna Srbija dr Vanja Teleski, psihosocijalno savetovalište za multiple sklerozu

- Miloš Roknić, Društvo multiple skleroze Srbije

- Svetislav Goncić, upravnik Narodnog pozorišta

Foto: Ustupljena fotografija

Voditelj i domaćin: Vjera Mujović, glumica Narodnog Pozorišta

Društvo multiple skleroze Srbije, je osnovano davne 1974. godine i jedno je od najstarijih i najbrojnijih udruženja pacijenata u Srbiji. Zastupa više od 9000 osoba obolelih od multiple skleroze, organizovanih u 14 lokalnih udruženja pacijenata širom Srbije.

Multipla skleroza je hronična neurološka autoimuna bolest. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci. Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih su u invalidskim kolicima, ili imaju status osoba sa invaliditetom.

Za pet godina, broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja povećan je gotovo 5 puta, sa svega 1.000 pacijenta u 2019. godini, na čak 4.500 lečenih pacijenata od MS u 2024. godini. Od toga 40 odsto njih se leči novim oralnim i visoko-efektivnim lekovima.

Autor: