AKTUELNO

Delovanje u svemiru je regulisano posebnim sporazumom.

Dr Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija, je ukazao da danas ima 9.900 satelita u bliskoj, srednjoj i geoorbiti.

- Najzastupljeniji su niskoorbitni. Amerikanci su na 1.700 milja od Havaja izvršili probu satelita koji je otišao na 400 kilometara i tu je izvršena nuklearna ekspolozija. Većina satelita je telekomunikaciona. Sada se postavlja pitanje ko će da lansira nove satelite ako imamo neki koji nosi nuklearno oružje i spreman je da pobije sve oko sebe - rekao je Kočović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, komunikacija satelitima je kriptovana i već su tu kineski, ruski, ima japanskih, američkih koji rade na dekriptovanju poruka, na mogućnosti da se pošalju lažne informacije.

Populizator astronomije Branko Simonović kaže da tehnološki nije nemoguće da bude napravljen satelit koji će ruštiti druge satelite.

- Onda se postavlja pitanje ko će nastaviti da se pridržava, možda ne možemo baš tako reći, slova zakona, ali bar dogovora koji je postignut 1967. godine koji zabranjuje takvu vrstu ponašanja, odnosno instaliranje sistema za uništavanje u okolozemaljskom odnosno vasionskom prostoru - istakao je Simonović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je ukazao da sporazumi danas malo znače i da ne bi trebalo da nas iznenadi ako bi se ta stvar u nekoj perspektivi promenila, a u svetlu aktuelnih događanja u ovim globalno promenama.

- To je pre svega politička tema i u tom smislu ona se reflektuje gore, a sa tehnološke strane nije nemoguće - naglasio je Simonović.

Kako je dodao, ono što sporazumom nije regulisano, to je protivsatelitsko delovanje sa zemlje.

Autor: