AKTUELNO

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije danas se održavaju opet besplatni preventivni pregledi građana, čak i onih koji nemaju zdravstvenu knjižicu, a prvi put pregledi su organizovani i za decu.

Deci će se raditi fizijatrijski pregled

pregled kičme,

stopala

celokupni lokomotorni sistem.

Odraslim građanima će se pored krvne slike i proveravanja krvnog pritiska, raditi i pulmološki pregledi, hormoni štitaste žlezde i tumor markeri prostate PSA. Svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća.

Pregledi se rade od 8 do 17 časova i nije ih potrebno zakazivati.

Redovi od rane zore, za sat vremena upisan 71 pacijent

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) nekoliko desetina građana iskoristilo je ovu nedelju za preventivne preglede. Kako saznaje "Blic", neki su čekali ispred čak od 6 sati jutros. Pregledi su počeli ranije, oko 7.30 sati, iako je zvaničan početak najavljen za 8, jer je sve bilo spremno za pacijente.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Za samo sat vremena, upisan je čak 71 pacijent.

Kako saznajemo, u UKCS od jutros je stiglo mnogo starijih bračnih parova.

ovoga puta, svi pacijenti kod kojih se tokom preventivnih pregleda uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Prošle nedelje kod 1.800 pacijenata uočene nepravilnosti

Podsetimo, protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje

Ministarstvo zdravlja i ovom prilikom izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede, i poziva sve da isto učine i ove.

- Naročito apelujemo na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba - navodi se u saopštenju.

Na internet stranici Ministarstva zdravlja objavljena je LISTA zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi.

Autor: