AKTUELNO

U osnovnoj školi u Sremskim Karlovcima učenik viših razreda je maltretirao i gurnuo u školskom toaletu đaka nižih razreda kada je dete slepoočnicom udario u zid, a dva dana nakon toga dobilo i pretnje smrću.

Ovo za Kurir tvrdi zabrinuta majka koja je zbog ovog incidenta u strahu cele nedelje te apeluje na nadležne da što pre reaguju.

- Stariji đak je moje dete u ponedeljak gurnuo u školskom toaletu gde je slepočnicom udario u zid. Nasilje je odmah prijavio učiteljici i dobio obećanje da će reagovati ukoliko se ponovi isto. Narednog dana prilikom ulaska u zgradu škole isti učenik je moje dete udario kolenom u genitalije. Opet je prijavio incident učiteljici i dobio obećanje da će se problem rešiti na velikom odmoru. Međutim, od nje tada ni traga ni glasa nije bilo, a on opet dobija batine - tvrdi majka i dodaje:

- O svemu ovome niko nas nije obavestio iz škole, već smo saznali od deteta. U više navrata od početka školske godine moje dete je trpelo nasilje i niko nas nije obavestio. Slučaj sam prijavila policiji.

Prema njenim rečima, dete je i u sredu dobilo pretnje od istog dečaka.

- Prilikom ulaska u školu pretio je da će ga ubiti. Za to vreme umesto podrške u rešavanju problema i neke garancije da će mi dete ubuduće biti bezbedno ja od direktorke škole dobijam savet da čeličim dete i sebe jer je nasilje svakodnevnica. Dete šaljem u školu da uči, a ne u rat - naglašava majka dodajući da je u Vajber grupi učiteljica napisala da se slučaj prati od ponedeljka:

- Moje dete doživljava vršnjačko nasilje trećeg stepena u tri navrata, a oni su nam rekli da nisu odgovorni. Nadležni u školi su tom prilikom istakli da u školski toalet ni dežurni nastavnik ne sme da uđe i kako ja da šaljem dete u tu školu - pita se majka.

Foto: TV Pink Printscreen/Pixabay

Zabrinuta majka kaže i da su u petak roditelji đaka iz odeljenja njenog deteta odlučili da ne šalju decu u školu dok se slučaj ne reši iz straha za njihovu bezbednost.

- Onda je neko uticao na deo roditelja da promeni taj stav. Ja hoću da moje dete ide u školu, ne da ga u školi ubiju. Nama koji nismo poslali decu u školu iz straha za njihov život nadležni iz škole prete posledicama po nas i decu. Mnoge majke zabrinute su za bezbednost svoje dece i dežuraju celu smenu ispred škole.

Takođe, majka tvrdi i da je Ministarstvo prosvete Školskoj upravi Novi Sad poslalo dopis jer su roditelji slučaj prijavili i na platformi "Čuvaj me".

Odgovor škole

Formirali Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja Iz osnovne škole u kojoj se dogodio incident rekli su za Kurir da je "povodom prijave roditelja učenika nižih razreda dana 22.5.2024. škola odmah po saznanju i informacijama koje je dobila od Policijske stanice Sremski Karlovci, preduzela radnje u okviru svojih nadležnosti, postupajući u skladu sa Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje". - Na osnovu prikupljenih informacija i stručnom procenom Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na sastanku održanom 24.5.2024. godine izvršena je procena i određena vrsta i stepen nasilja na osnovu koga će se izraditi Operativni plan zaštite za učenike koji su pretrpeli nasilje, koji podrazumeva aktivnosti podrške i jačanju učenika, a koji se sprovode sa učenicima i njihovim roditeljima. Napominjemo da je škola o ovom događaju obavestila i nadležnu Školsku upravu Novi Sad. Policija ispituje okolnosti o incident u skladu sa svojim nadležnostima - navode iz škole i dodaju: - Po proceni će biti uključene i ostale nadležne institucije iz spoljašnje mreže zaštite, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, sa kojima će škola intenzivno sarađivati kako bi učenik koji je počinio nasilje promenio i usvojio društveno prihvatljive obrasce ponašanja. Napominjemo da je škola bezbedna sredina za svakog učenika i dalje će nastaviti da preduzima niz aktivnosti i da preventivnim delovanjem bude podsticajno i bezbedno okruženje za sve učenike.

- Želimo da se ovaj slučaj reši na adekvatan anačin i da se što pre vratimo normalnom životu bez straha za bezbednost svog deteta jer otkad se ovo desilo živimo u strahu, ne jedemo, ne spavamo, ne živimo... - zaključila je ova uznemirana mama.

Kurir je ovim povodom uputio pitanja Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi Novi Sad, ali odgovore još nismo dobili.