AKTUELNO

Gavrane i vrane možemo često videti na ulicama našeg grada ali i širom zemlje. Međutim one nisu uvek tako pitome i umiljate, pa se ne retko dešava da napadnu i ljude. Zbog čeka to rade odgovor smo portažili od stručnjaka.

Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja rekao je za Pink da su ptice plašljive i uglavnom beže od ljudi. Kaže da se napadi dešavaju u određenim situacijama ida ne treba plašiti ljude pričom o napadima jer ptice nisu agrsivne po prirodi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dešava se da napadnu al to nisu ozbiljni napadi , mnogo veće probleme imamo sa psima koji su pušteni ili pak imaju vlasnke, kod ptica nema težih povreda - kaže Marinković.

Dodaje da se napadi najčešće dešavaju kada ptice osete da su napadnute, ugrožene ili kada pomisle da im je mladunac ugrožen, tada one brane gnezdo.

- Dešava se često da padne mladunac pre vremena iz gnezda, nalazi se u travi, a vi ne vidite mnladunca i prolazite a ptica pomisli da ćete da nudite mladuncu i ona krena da ga brani što je i prirodno jer ii mi branimo svoje mladunce.

- Sada je sezona kada vrane poleću i gakci kojih imamo u Beogradu i kod njih se najčešće dešavaju takvi napadi, međutim imamo napade i kod male ušare, sove i ona brani svoje mladunce. Kada vidite da se ptica uzenemiri, najbolje je napustiti taj prostor i neće biti većih opasnosti - kaže stručnjak.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko ptice uporno brane mlade, poneti kišobran ili neko drugo sredstvo s kojim se može odbraniti od potencijalnog napada vrana. Takođe, trebalo bi se što pre, i po mogućstvu bez panike i naglih pokreta, udaljiti od mesta gde vrane brane teritoriju, odnosno mladunce koji su ispali iz gnezda“, savetuju stručnjaci.