AKTUELNO

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa SPD Radnički i brojnim partnerskim organizacijama 10. maja 2024. godine obeležio je Svetski dan fizičke aktivnosti.

Svake godine, 10. maja, pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, obeležava se Međunarodni dan fizičke aktivnosti, u sklopu globalne inicijative koju zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sprovode od 2002. godine u cilju promovisanja fizičke aktivnosti kao važnog resursa za očuvanje i unapređenje zdravlja kroz promociju zdravih stilova života.

Ova inicijativa je pokrenuta nakon objavljivanja Izveštaja o svetskom zdravlju, u kome je istaknuto da fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu i upotrebu psihoaktivnih supstanci, predstavlja jedan od glavnih faktora rizika koji doprinosi globalnom oboljevanju i umiranju od hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa, različitih karcinoma i respiratornih oboljenja, koja u velikoj meri mogu biti sprečena ili njihove posledice ublažene promenom načina života.

Centralna manifestacija je održana 10.05.2024. godine na novom Trgu vojvode Radomira Putnika i obilovala je brojnim zdravstveno-vaspitnim i sportskim aktivnostima namenjenih populaciji dece, mladih ali i opštoj populaciji i populaciji starijih u pre podnevnim časovima.

Čitav događaj su predvodili predstavnici ministarstva porodice i demografije Milica Đuređević Stamenkovski i ljudskih i manjinskih prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne zaštite, sportskih oraganizacija (istaknuti sportisti na nivou grada SPD Radnički sa svojim timovima), nevladinog sektora i naši najmlađi sugrađani iz većeg broja predškolskih i školskih ustanova kao i studentska populacija.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti proslavljen na spektakularan način u Kragujevcu, pod okriljem Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac. Ova manifestacija održana u samom srcu Srbije, nije samo obeležila dan posvećen fizičkoj aktivnosti,već je simbol promocije zdravih stilova života rekao je za Pink.rs Dejan Nestorović, koordinator za Međunarodni dan fizičke aktivnosti, događaj je prošao ne samo sa puno adrenalina, već i jako inspirativno. Profesorke socijalne medicine načelnica Centra za promociju,prof.dr Ivana Simić Vukomanović, pomoćnik direktora Instituta prof. Sanja Kocić,prof. dr Svetlana Radević dale su svojim neprocenjivim znanjem pečat ovoj manifestaciji koja je imala i edukatvni-zdravstveni i vaspitni karakter pored sportskog.

- Manifestacija 10. maj Međunarodni dan fizičke aktivnosti u Kragujevcu biće tradcionlana, pošto je i zvanično uključena u gradske Đurđevdanske svečanosti. Ovaj dan je bio prilika za sve građane da se aktivno uključe u sportske i preventivne zdravstvene aktivnosti i istaknu važnost redovne fizičke aktivnosti za očuvanje zdravlja - zaključio je Dejan Nestorović.