AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio je za danas i sutra jake udare vetra na nekoliko područja naše zemlje, koji se očekuju i do 100 kilometara na čas, dok je najnovijim upozorenjem najavljeno mestimično vreme, praćenom kišom i grmljavinom.

- Tokom poslepodneva na zapadu, jugu i u Šumadiji i Pomoravlju mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskovima koji ponegde mogu biti praćeni i grmljavinom - navodi se u najavi RHMZ-a.

Kao što je prethodno najavljeno, u košavskom području danas i sutra vetrovito, dok se najavljuje da će danas i sutra duvati umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno sa olujnim udarima.

- Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, gde će duvati vetar do 28 m/s, odnosno oko 100 kilometara na čas, dok će na području Beograda biti oko 17 m/s, tačnije oko 60 kilometara na čas - dodaje se.

Slabljenje košave očekuje se sutra uveče i tokom noći ka suboti.

Narandžasti meteoalarm u dva dela Srbije

Narandžasti meteoalarm na snazi je danas u dva dela Srbije i to u Banatu i Pomoravlju. Upozorenje se odnosi na jak vetar.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ova boja meteoalarma označava da je vreme opasno.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. RHMZ upozorava da u ovakvim uslovima treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Građanima se preporučuje da prate savete koje daju nadležne državne službe.

Crveni alarm sutra u Banatu

Ipak, RHMZ je za sutra "upalio" crveni alarm u Banatu zbog jakih udara vetra, a to znači da će vreme biti veoma opasno.

Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Potrebno je slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi, objašnjenje je za crveni meteoalarm.

Krajem sedmice vremenski obrt

Do subote će u Srbiji biti promenjivo oblačno vreme praćeno pljuskovima sa grmljavinom. U subotu čeka nas sunčano i toplije, dok će u nedelju živa u termometru dostići čak 30 stepeni Ipak, krajem dana doći će do naglog preokreta, a meteorolog amater Marko Čubrilo najavio je da će atmosfera "burno reagovati".

- U sredu, četvrtak i petak biće promenljivo oblačno uz postepeno otopljenje, posebno od četvrtka. Povremene kiše i grmljavinskih pljuskova bi u sredu i četvrtak tokom dana uglavnom trebalo biti nad južnim, jugozapadnim, zapadnim i središnjim delovima regiona, dok bi u četvrtak uveče i u petak češće pojave pljuskova moglo biti i na severu regiona. Od srede do subote u košavskom području duvaće jak, na udare i olujan jugoistočni vetar - košava, duž Jadrana jugo, a na planinama jak južni vetar – kaže Marko Čubrilo.