AKTUELNO

Konferencija se održava jednom godišnje i po prvi put u Srbiji.

U Gradskoj kući u Novom Sadu organizovan je prijem za učesnike Međunarodne konferencije "Migracije - uticaji, pravo i prostorno planiranje", a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je sa tog skupa poručio da je Grad Novi Sad ponosan što se u tom gradu odvija jedna od najprestižnijih konferencija na temu migracija, na kojoj je prisutno više od 100 učesnika iz čitavog sveta.

- Dovoljno je reći da se ovakva konferencija održava samo jednom godišnje i to po prvi put u Srbiji. Čestitamo Univerzitetu na organizaciji ovog skupa, a našim gostima iz celog sveta, želimo toplu dobrodošlicu i da ponesu samo lepe utiske iz Evropske prestonice kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine - poručio je Vučević.

On je kazao da se Novi Sad prethodnih decenija susretao sa izazovima migracija, kao i da je uspešno na njih odgovorio, istakavši da se Srbija proteklih godina, kada je vladala velika migrantska kriza, pokazala kao dobar domaćin, a narod u Srbiji demonstrirao veliku otvorenost i saosećanje sa onima koji se nalaze u teškoj zivotnoj situaciji.

Nastavićemo blisko da sarađujemo sa Univerzitetom i da ulažemo u zajedničke projekte, jer je on jedan od ključnih pogona razvoja Novog Sada. Upravo ta institucija pravi kvalitativan odskok našeg grada u odnosu na druge gradove, pre svega u Vojvodini, te nam s toga, zbog tog ogromnog potencijala, dolaze i investitori, prepoznaju nas kao razvijen i moderan grad širom sveta, a u sve većem broju nam pristižu i strani studenti", rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Na konferenciji se predstavljaju multidisciplinarni naučni radovi fokusirani na različita pitanja prostornog planiranja, prava i svojinskih odnosa. U okviru specijalne sesije posvećene migracijama biće predstavljene teme poput migracija kao globalnog fenomena, zatim uzroci i uticaji migracija, pravni aspekti migracija i problematika prostornog planiranja u vezi sa migracijama.

Priloge za konferenciju na Univerzitetu u Novom Sadu pripremilo je 125 autora iz 20 zemalja, iz gotovo svih krajeva sveta, a na skupu će biti predstavljeno 85 referata. Ta međunarodna konferencija održava se u Novom Sadu od 19. do 23. februara u organizaciji Centra za strategijske i napredne studije Univerziteta u Novom Sadu i Međunarodne akademske asocijacije za prostorno planiranje, pravo i svojinske odnose.

#Migranti

#Miloš Vučevič

#Novi Sad

'