AKTUELNO

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je pre skoro mesec dana, kada se cela Srbija podigla na noge jer je prvi put "aktiviran sistem Pronađi me", domaća verzija Amber alerta, sistema uzbune koji se aktivira kada nestane dete. Nažalost, danima kasnije, otkriveno je da je devojčica ubijena. Dok se dvojica osumnjičenih već 20 dana u pritvoru, za telom se i dalje traga.

Pred Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru, danas će biti nastvaljeno ispitivanje svedoka, a među njima će biti ispitan i Dušan Janković, otac Srđana Jankovića koji je jedan od osumnjičenih za ubistvo male Danke.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i sudski veštak, dotakao se novog pristupa istrazi i povećanom broju svedoka koji će biti ispitani.

Nisam siguran da će bilo koja izjava od ovih svedoka koji će biti saslušani, bilo šta promeniti, jer oni verovatno nemaju neka direktna saznanja. Oni će više pričati o impresijama vezanim za te ljude. Ovo mora da se uradi, ali je preifernog karaktera - rekao je Božić.

Božić veruje da samo ubice znaju gde se njeno telo nalazi i šta su uradili sa njim.

Vrlo je jasno da oni imaju ozbiljan razlog zbog čega ne ukazuju na mesto gde se telo nalazi, a oni izgleda jedini znaju gde je to. Verovatno smatraju da to što nema tela će im koristiti, što ja ne smatram da je tako. Trenutna postavka njihovih advokata trenutno smatra da je ovo najbolji način da se oni brane. Koliko je meni poznato, samo to naknadno oštećenje tela u našem zakonu nije toliko strogo kažnjivo i to ih najviše pritiska. Sama ta činjenica da ne žele da otkriju gde je telo, govori da su nešto naopako uradili sa njom. Da je telo u bilo kom obliku ostalo negde na dostupnom mestu, našlo bi se do sada - rekao je Božić.

Foto: TV Pink Printscreen

Božić je otkrio da više ni obdukcijom nije moguće utvrditi da li je mala Danka bila živa nakon što su je osumnjičeni udarili automobilom.

U ovom trenutku više nije moguće utvrditi da li je Danka bila živa nakon udarca automobilom. Posredno neke povrede određenih kostiju mogu da ukažu na mehanizam nanošenja smrtne povrede, ali to je moguće samo u narednom periodu od još možda dvadesetak godina, ali ove povrede na mekim tkivima više nije moguće ustanoviti. Ono što je značajno je da su oni priznali to delo i te izjave će biti dovoljan dokaz da oni budu osuđeni - rekao je Božić.f

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Gordana Božilovic Petrović, advokat, objasnila je ceo postupak davanja iskaza i istakla da čak i neke neposredne informacije mogu biti od ključnog načaja za istragu.

U ovakvom krivičnom postupku pozivaju se lica koja imaju neka saznanja bilo da su to posredna ili neposredna, jer i ona neposredna mogu značiti i biti vrlo važna. Po krivičnom zakoniku mi imamo grupu svedoka koji nemaju obavezu da daju iskaz, a to su srodnici -rekla je Božilovic Petrović.

Božilovic Petrović smatra da je ključno pitanje to da li je Danka bila još uvek živa nakon što su je udarili automobilom.

Ključno pitanje je da li je Danka u momentu nakon što su je udarili kolima bila živa. To da li će naći njeno telo i u kakvom će biti stanju ne menja činjenicu da su oni počinili teško ubistvo -rekla je Božilovic Petrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar i sudski veštak, osvrnula se na samo ponašanje osumnjičenih nakon izvršenja krivičnog dela.

Ako su osumnjičeni zaista počinili ovakvo delo, onda se radi o ličnostima koje su antisocijalne i koje ne doživljavaju socijalnu normu kao drugi. Ljudi bez empatije i griže savesti. Skloni su zadovoljavanju samo svojih potreba -rekla je Stašević Karličić i dodala:
Ono što znamo uz medija, ne mora uvek biti tačno, sigurna sam da Ministarstvo unutrašnjih poslova jako selektivno bira informacije koje će biti dostupne, da ne bi ugrozila istragu. Na istaržnim organima je da dobave sve neophodne informacije i prema njima postupaju -rekla je Stašević Karličić.