AKTUELNO

U Skoplju, Specijalizovana gerijatrijska bolnica za gerijatrijsku i palijativnu medicinu "13. novembar" organizovala je prethodnog vikenda značajan skup posvećen postojanju i radu palijativnih ustanova na Balkanu.

Skup je otvorio ministar zdravlja vlade Severne Makedonije Iliri Demiri sa direktorkom bolnice dr Salijom Petruhovskom uz podršku partnerima iz Svetske banke.

Skup je okupio predstavnike zdravstvenih institucija iz regiona i sveta, među kojima su se istakli članovi zdravstvene radne grupe Skupštine grada Kragujevca. Na čelu delegacije bili su direktorka Zavoda za urgentnu medicinu dr Gordana Đokić i Dejan Nestorović iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac, zajedno sa direktorkom Specijalne Internističke bolnice iz Vrnjačke Banje dr Vanjom Bališić.

Cilj posete delegacije iz Kragujevca bio je da se ostvari razmena ideja i iskustava u oblasti palijativne nege, u pružanju podrške obolelima na samrti.

Foto: Privatna arhiva

Motivisani sloganom "Život dostojan čoveka do poslednjeg daha", cilj je otvaranje regionalne palijativne ustanove u Šumadiji, koja bi omogućila pristupačnu i kvalitetnu negu za pacijente u terminalnoj fazi bolesti i olakšala im muke.

Profesorka Victoria Hewitt sa Medicinskog fakulteta u Londonu predstavila je statističke podatke koji naglašavaju potrebu za ovakvim ustanovama.

Foto: Privatna arhiva

Prema njenim istraživanjima, očekuje se da će do 2025. godine čak 75 odsto pacijenata u Evropi, pa i u Srbiji, biti palijativni slučajevi u dobi od oko 65 godina, kada je u pitanju kancer. Ovi podaci jasno ukazuju na rastuću potrebu za palijativnom negom u regionu,posebno kada imamo epidemiju kancera u Srbiji.

Učešćem na kongresu i razmenom iskustava, delegacija iz Kragujevca istakla je važnost pravovremene podrške palijativnim pacijentima i njihovim porodicama. Otvaranje palijativne ustanove ne samo da će olakšati bolnički tretman pacijenata, već će pružiti i podršku porodicama koje se suočavaju sa teškim trenucima zbog bolesti svojih bližnjih.

Foto: Privatna arhiva

- Ovaj skup predstavlja korak napred ka unapređenju palijativne nege na Balkanu i naglašava važnost zajedničkih napora u pružanju dostojanstvene i kvalitetne zdravstvene nege za sve pacijente, posebno one u terminalnoj fazi obolelih od raka - istakao je Dejan Nestorović, nosilac inicijative da se ovakva ustanova otvori u Šumadiji.