AKTUELNO

Uspostavljanjem direktne leta "Er Srbije" na liniji Beograd – Mostar, posle 33 godine, Srbija pokazuje da želi da afirmiše saradnju u regionu, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Goran Vesić i naveo da će Beograd postati saobraćajni čvor iz kojeg će i svi koji žive tom delu BiH moći da putuju u svet.

Poslednji let na relaciji Beograd – Mostar obavljen je 23. novembra 1991. godine, a posle 33 godine, ta linija je obnovljena, i već prvog dana prodato je 2.000 karata.

"Povratna karta košta 104 evra i mi očekujemo da veliki broj putnika iz tog dela Bosne i Hercegovine koristi Beograd kao ’hab’ za dalje putovanje. ’Er Srbija’ leti do više od 80 destinacija u svetu, iz Beograda možete dierktno za Njujork, Čikago, Peking, uskoro će se moći i za Šangaj, Majami…", rekao je Vesć za TV Prvu.

Let traje oko 50 minuta, a cena povratne karte manja je od cifre koja bi putnicima bila potrebna za gorivo, kada bi putovali automobilom, dodao je Vesić, koji je povodom prvog leta boravio u Mostaru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Očekujmo da ova linija ostane profitabilna, jer uvek treba malo vremena kad se novi let uspostavi, da ljudi naviknu", naveo je Vesić i podsetio da ’Er Srbija’ već leti do Sarajeva i Banjaluke.

Ministar je istakao da je predsednik Vučić srdačno dočekan u Mostaru, čime se pokazalo koliko žitelji i političke strukture u Hercegovini poštuju njegovu politiku.

"Srbija ima svoj štand na Privrednom sajmu u Mostaru, koji je i predsednik Vučić otvorio kao jedan od lidera u regionu. Poruka koju šaljemo, i direktnom linijom do Mostara, i dolaskom na sajam je da Srbija želi da afirmiše saradnju u regionu", istakao je Vesić.

Poručio je da je Srbija otvorena za saradnju sa državama u regionu, čak i kada se te države ne ponašaju korektno prema Srbiji u međunarodnim institucijama.

"Srbija, kao najveća država na Balkanu, po broju stanovnika i rastu BDP-a, veruje u regionalnu saradnju, jer je interes svih da Balkan postane jedno tržište. To je politika predsednika Vučića – da sarađujemo, jer jedino uz privrednu saradnju možemo da stvorimo uslove za lakše rešavanje političkih pitanja", napomenuo je Vesić.

Na upozorenja predsednika da moćnici ćele sukobe u regionu, ukazao je da velike sile uvek imaju svoje interese, koji se najčešće ne poklapaju na interesima manjih država, pogotovo onih koje vode samostalnu politiku.

"Očigledno je da neki sa strane ove žele sukobe, jer iz tih sukoba uvek drugi profitiraju. I to što nije bilo avio-linije između Beograda i Mostara, nije bio interes ni Beograđana ni Mostaraca. Izgubili smo 33 godine tokom kojih smo mogli da sarađujemo, da razvijamo naše gradove i dve zemlje. I, zato i ova linija pokazuje koliko je bilo štete od sukoba na Balkanu za sve koji ovde žive", rekao je ministar Vesić.