AKTUELNO

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", većina mladih u Srbiji prvi seksualni odnos ima u 14. odnosno 15. godini.

Ovi podaci izazivaju zabrinutost, posebno zbog činjenice da mnogi od njih ne koriste kontraceptivna sredstva, što može imati ozbiljne posledice po njihovo zdravlje.

Postavlja se pitanje da li su mladi u tom uzrastu zaista mentalno zreli za stupanje u seksualne odnose. Lekari ističu da, iako fizički sazrevaju sve ranije, trebalo bi sačekati da i mentalno dostignu određeni nivo zrelosti.

Ginekolog Vanja Milošević kaže da oni u tom nekom periodu imaju reproduktivne ćelije, što znači da su reproduktivno spremni, ali da je jako bitno da li su emocionalno spremni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da li su spremni psihički ili sociološki. Zasigurno da nisu. Tu ima puno hormona, strasti, tu je ulaženje u seksualni odnos kao da igraju loto i znaju da će sigurno da dobiju. A šta će da dobiju? Dobiće pre svega i najčašće neželjene trudnoće, ali nije samo to problem, problem je što mogu da dobiju HPV infekcije, bakterijske infekcija, tipa hlamidije, ne zaboravite, čak i neke seksualno prenosive bolesti za koje smo odavno mislili da su nas zaobišli - kazao je Milošević za Pink.

Kako je istakao, postoje stvari sa kojima se ne treba kockati, te je jako važno treba doći do njih.

- Njih seksualnosti treba učiti kao što uče srpski, matematiku, geografiju. Treba da znaju o svom telu, posebno kako da se zaštite - naglasio je Milošević.