AKTUELNO

Prodor hladnog fronta sa severa donosi nam zahlađenje, rekao je za Pink meteorolog Đorđe Đurić.

Đurić je, komentarišući promenu vremena i zahlađenje koje nas je jutros zateklo, rekao je da smo svedoci da su do juče temperature bile prave letnje, nalik junskim i julskim.

- Imali smo i tropske dane, što znači da su temperature prelazile i 30 stepeni, pa smo tako u nedelju zabeležili i 34 stepena - rekao je Đurić.

Kako kaže, nakon toga došlo je do pada od skoro 30 stepeni.

- Za ovo doba godine normalna temperatura je oko 18 stepeni, a danas je došlo do pridora hladnog fronta sa severa. Došao je i pesak iz sahare, severac je pročistio vazduh i sada nam pada čista kiša - rekao je Đurić.

Kako kaže, budu godine za izraženijim osilacijama pa nemamo prava godišnja doba, već naglo ulazimo u naredni period.

- Nedostatak padavina ugrozio je i poljoprivredne radove, pa je ova kiša dobrodošla, ali neće biti dovoljna. Nije dobro da imamo nagle i velike padavine odjednom, bolje je kada više dana pada ali manja kiša - rekao je Đurić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da je juče u Dubaiju palo u jednom danu oko 150 litara kiše.

- Ovo nije prvi slučaj u Emiratima da se događa ovakav slučaj, što je jako neobično. Njihova prosečna količina padavina bila je do skoro 70 litara na godišnjem nivou - rekao je Đurić.

Đurić je rekao da je ova promena temperature i severcu kod nas pročistila vazduh, pa je kvalitet danas dosta dobar.

Kako kaže, današnji i sutrašnji dani će biti nahladniji i dodaje da će biti snega i na planinama.

- Do maja neće biti letnjih temperatura, ali od petka će biti više temperature oko 15 stepeni, ali od 25. aprila nam se vraća pravo proleće - rekao je Đurić i dodaje da će za praznike biti umereno toplo.

Autor: