AKTUELNO

Mali Zvornik otvorio je vrata Podzemnog grada Karađorđevića za sve posetioce, koji su na ovaj način imali mogućnost da se upoznaju sa istorijom Srbije.

- Manifestacija "Kamena devojka" nosi naziv tajne šifre koju je u vreme Karađorđevića znalo samo pet ljudi. Radimo i dalje na uređenju hodnika i prostorija. Sve je više škola koje se javljaju i dovode decu na ekskurzije - kaže direktorka Turističke organiazcije Marina Gligorević.

Foto: Pink.rs

Posetioce je najviše interesovalo koliko su dugo kopani tuneli, gde je završio kamen, koji su tajni izlazi i čemu je služilo ovo skrovište. Odgovore su dali vodiči turističke organizacije, gde je između ostalog rečeno da je kulturno – istorijski spomenik iz vremena Kraljevine Jugoslavije građen početkom 30-ih godina 20. veka, po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, kao sklonište za smeštaj članova dinastije i Vlade u slučaju rata.

Foto: Pink.rs

Nalazi se u samom centru mesta, u dubini strme stene, na površini od oko 5.000 m2, od čega je 3.000 m2 korisnog prostora. Sastoji se od 75 prostorija i hodnika, u dužini oko kilometar i po.

Foto: Pink.rs

Prostorije iskopane u kamenu bile su predviđene za kraljevo ratno komandno mesto i duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom, u slučaju ratnih okolnosti.

Foto: Pink.rs