AKTUELNO

Komarci, muve, smrdibube... Lepo vreme dovodi nam i dosadane insekte i glodare! Jedni od njih svakako su i krpelji, a ako ste mislili da nakon što ih odstranite sa tela prestaju vaše muke, varate se!

Sam ujed opasan je zbog toga što krpelj može biti zaražen Lajmskom bolešću, tačnije bakterijom borelija, koja napada srce, zglobove i centralni nervni sistem. Procenjuje se da je 35 odsto krpelja kod nas prenosnik ove bolesti, kaže epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlja dr Sonja Giljača za Pink.

Sa prvim zracima sunca i lepog vremena narod je više u prirodi i počinje rizik od uboda krpelja koji su zaraženi,

Foto: TV Pink Printscreen

Šta je Lajamska bolest, kako je prepoznati i šta uraditi ukoliko dođe do uboda?

- Lajamska bolest je infektivno oboljenje čiji je uzročnik bakterija Borrelia burgdorferi i prenosi se isključivo ubodom krpelja Roda Ixodes koji je zaražen uzročnikom ovog odeljenja. Ono što je bitno reći, potrebno je 24 sata da krpelj bude na koži ukoliko je zaražen ovom bakterijom kako bi je i preneo na čoveka - kaže doktorka.

Ako ga na vreme i adekvatno skinemo onda se smanjuje ta mogućnost ukoliko jeste bio zaražen ovom bakterijom.

Kako prepoznati kliničku sliku ovog oboljenja?

- Do simptoma obvog oboljenja može doći nakon prvog pa čak i do tridesetog dana od samogu boda zaraženog krpelja. Ono što je specifično je kožna promena, jedno ovalno crvenilo, može se javiti i povišena telesna temperatura, bolovi u zglobovima, mišićima, gorznica, malaksalost, umor - navodi doktorka.

Ona navodi da su to simptomi koji se lako mogu pomešati sa nekim drugim respiratornim oboljenjima, kao što je i prehlada.

Dodaje da je dobro da se krpelj da se da krpelj na ispitivanje kako bi se videlo da je on zaražen bakterijom jer neće svaki ubod krpelja da ti lajamsku bolest.

- Upravo to možete da uradite u našoj ustanovi, a od prošle godine se vrši ta naliza uz uput svog lekara potpuno besplatno - naglasila je doktorka.

Kako se možemo zaštiti od krpelja ?

Giljača navodi da na početku sezone je potrebno urediti površine i parkovske sredine oko naših kuća i vikendica, bitno je i kako se oblačimo da nosimo duge rukave i nogavice kada smo u prirodi.

- Takođe možemo nogavice u čarape uvući i koristiti i razne repalente - navodi ona.

Sezona krpelja je od početka proleća do kasne jeseni, doktorka navodi da tokom cele godine postoje rizici.

Ona je objasnilašta znači taj izraz repalenti i na šta se oni odnose.

- To je na primer kao autan za komarce, takva vrsta spreja koja se nanosi, ali je potrebno više puta na dan, zato što je dejstvo dva do tri sata od nanošenja na kožu - objašnjava doktorka.

Doktorka Gilja ističe da je najbitnije da tokom i nakon boravka u prirodi uradimo samopregled kože da bi se videlo da li je došlo do uboda i da naročito trba obratiti pažnju na kosmati deo glave i prevojoe gde je toplina.

Ona ne preporučuje građanima da sami vade krpelje već da se obrate stručnoj ustanovi ali ukoliko su udaljeni i nema neke zdravstvene stanici bitno je da znamo pravilno vađenje krpelja.

- Velika je greška da premazujemo krpelje nekim kozmetičkim sredstivma ili uljima, ukoliko je krpelj zaražen vi njega na taj način terate da povrati sadržaj i ubrzavate prenos infekcije - kaže doktorka i dodaje da je pravilan način isključivo pincetom bez premazivanje i polako ka napolje.

Autor: D. S.