AKTUELNO

Posle 10 dana opsežne potrage za malom Dankom Ilić iz Bora, u četvrtak ujutru predsednik Vučić je podelio užasnu vest da je devojčica ubijena i time su ugašene sve nade da će biti pronađena živa i zdrava. Za njeno ubistvo su osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević, radnici JKP "Vodovod" u Boru.

Predrag Jeremić, urednik informative portala Pink.rs, stručno je objasnio za koja krivična dela osumnjičeni mogu odgovarati, kao i kolika je maksimalna zatvorska kazna za njih, pa istakao da su ubice male Danke u trenutku zločina, definitivno bile uračunljive.

Ne može hladnokrvnije od ovoga, sada ću objasniti i kao pravnik, pošto sam master prava. Ako se utvrdi da je tačno sve što smo čuli iz istrage i ovo o čemu spekuliše, imali smo tri krivična dela. Po kaznenom zakoniku Republike Srbije, članu 114, stavu 1,5,9, to je svirepo ubistvo, prikrivanje tragova zločina ili nesreće i po stavu 9, ubistvo deteta. Tu je zaprećena kazna zatvora od 10 godina do doživotne robije. U javnosti se dosta govori o tome da li treba uvesti smrtnu kaznu, možda bi trebalo i zakonodavstvo da razmisli o tome, daleko veća demokratska društva imaju smrtne kazne. Naravno da će se javiti razne nevladine organizacije koje će kritikovati to i tražiti raspravum, međutim, znamo da je i sam predsednik Aleksandar Vučić tog stava. Možda bi o tome trebalo referendumski da se odluči i da narod iznese svoj stav o tome. Mislim da bi ta odluka sigurno uticala na to da se smanje zločini kao što je ovaj, ili zločin ubistva mlade Tijane Jurić - rekao je Jeremić, pa dodao:
Mislim da se neuračunljivost u slučaju ovih osumnjičenih treba otkloniti. Oni su sve proračunato uradili. Ako su sklonili telo deteta, koje je po svemu sudeći još uvek bilo živo, nisu ukazali prvu pomoć, niti ga odvezli u najbližu ambulantu, ako su bacili telo deteta na deponiju, još ako se potvrdi to da je bila ugušena, ja ne znam da li za njih postoji odgovarajuća kazna zatvora. Kada se pronađe telo, sigurno će biti odrađena obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smri, ali za sada već imamo dva krivična dela - zaključio je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Jeremić je istakao da je portal Pink.rs, kao i cela Pink televizija izveštavali što savesnije mogu, ali nije porekao da to nije bio slučaj u svim medijima, pa se osvrnuo na sramna pitanja kojima nije bilo ni vreme ni mesto, tokom obraćanja ministra policije Bratislava Gašića.

Ne bih rekao da je policija zatajila, ali posao nas novinara je da, ako je pružena prilika da se izveštava iz minuta u minut, to i uradimo. Mi smo se na portalu Pink.rs, kao i na celoj televiziji Pink, ponašali etički i samo izveštavali sa lica mesta. Bili smo u kontaktu sa našim ljudima na terenu i pokušavali da dobijemo što proverenije podatke - rekao je Jeremić, pa se osvrnuo i na izveštavanje nekih drugih medija:
Naravno pojedini "hejterski" mediji su izveštavali na drugi način, kao što smo videli juče tokom konferencije minista Gašića, koji je u tako tragičnom trenutku morao da odgovara na besmislice kao što je pitanje: Zbog čega je predsednik Vučić morao da saopšti ovu vest? Bilo je javno obraćanje tokom otvorenog dela sednice Vlade koja je bila od veoma velikog značaja za našu zemlju i celokupnu javnost, pa je normalno da ministar obavesti o tome prvog čoveka države. Zamislite da to nije urađeno? - zaključio je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Jeremić se dotakao i spomenutog video snimka nastalog u Beču, na kome je navodno bila mala Danka i objasnio da su se novinari fokusirali na njega iz najbolje namere i sa nadom da je devojčica još uvek živa.

Jedino što je bilo pomalo zbunjujuće, je spomenuti snimak, koji smo svi gledali kao tračak nade da je mala Danka u Austriji, možda oteta, ali živa. Samo smo iščekivali da bude pronađena živa. Ono što smo juče doživeli je veoma potresno - objasnio je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Jeremić se osvrnuo na samu ulogu, ali i uticaj brojnih medija u izveštavanju o slučaju nestanka, sada i ubistva, malene Danke.

Prvo bih želeo da iskažem saosećanje sa porodicom Ilić zbog ovog tragičnog i nemilog događaja, na kraju te, mogu reći, svirepe završnice kojoj smo na tragu da se okonča kada telo male Danke bude konačno pronađeno. Skrenuo bih pažnju da je velika uloga na novinskim izveštajima i portalima. Svuda se juri taj neki senzacionalizam, klikovi i tiraž, pa se daju navodi koji su besmisleni. Ne bih rekao da oni okreću istragu policije na drugu stranu, ali se radi na uznemiravanju javnosti - rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Jeremić je ukazao i na to da li treba, u ovakvim slučajevima, izveštavati u tolikoj meri o svemu, pokušavajući da odgovori na sumnje pojedinih da ovakvo detaljno izveštavanje može potencijalno dati ideje sličnim profilima ljudi kao što su osumnjičeni.

Ja sma stavu da treba razgovarati i praviti emisije o ovome i ukazivati na sve negativne posledice. Ovde smo imali to da su se i građani uključuju u potragu, iako njima nije tamo mesto sa te strane, ali to je u našoj krvi, da učinimo sve što možemo. Sada je najbitnije da se pronađe telo, kako bi imali celu sliku, koju će ministar Gašić sa celom policijom, sigurno izneti u celosti.