AKTUELNO

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 206 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 193 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 12. aprila, i dizel i benzin su poskupeli za 3 dinara.

Pala cena nafte u svetu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 86,726 dolara, a cena nafte Brent na 91,046 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 26,265 evra za megavat-sat.

Petini globalnih kapaciteta za preradu nafte preti zatvaranje

Više od petine globalnih kapaciteta za preradu nafte je u opasnosti od zatvaranja, navodi se u nedavno objavljenom u izveštaju konsultantske kuće za energetiku Vud Mekenzi sa sedištem u Edinburgu.

Vud Mekenzi je analizirao 465 kapaciteta za preradu nafte i naveo da je 21 odsto njih u 2023. godini bilo pod rizikom od zatvaranja, prenosi Rojters. Marže na benzin su niže, a u svetu raste pritisak da se smanje emisije ugljenika, navodi se u izveštaju.

Najveći broj lokacija kojima preti zatvaranje se nalazi u Evropi i Kini, što dovodi u opasnost oko 3,9 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta prerade nafte.

Oko 30 evropskih rafinerija već je zatvoreno od 2009. godine, pokazuju podaci kompanije Konvejv, a skoro 90 još uvek radi. Ova serija zatvaranja je izazvana konkurencijom novijih i složenijih postrojenja na Bliskom istoku i Aziji, kao i uticajem pandemije korona virusa.

Autor: