AKTUELNO

U zabačenim Pećanima u Lici, gde se šikara nežno pruža kao plašt oko zaboravljene prošlosti, leži tiha senka jednog vremena - rodna kuća Jovanke Broz, žene koja je koračala pored velikog Tita i ostavila dubok trag u istoriji.

Put do ove kuće nije lak. Ne započinje na asfaltiranim putevima, već na stazama obraslim korovom, travom i mahovinom. Dok se približavate, šumsko okruženje postaje sve gušće, a tragovi nekadašnjeg života polako nestaju pod zelenim pokrivačem. Na tom putu, susrećete neobične putnike – divlje svinje koje mirno šetaju, jazavce koji se povlače u svoje sklonište, lisice koje promatraju svaki korak, ježeve koji se prepuštaju svojoj usamljenosti. Ovi divlji stanovnici preuzeli su kontrolu nad prostorom koje je nekada bilo preplavljeno dečijom grajom. 1991. godine ovde je živelo 118 stanovnika, a sada ih je 35.

Foto: Pink.rs

Konačno, uz pomoć meštana, otkrivamo samo tragove onoga što je nekada bilo. Ugaoni temelj stare kuće prve dame SFR Jugoslavije Jovanke Broz. Temelj je sada prekriven korovom, zaboravljen od svih osim vremena koje nastavlja svoj neumoljivi hod. Ova kuća, čiji je svedok samo temelj, ostaje simbol jedne prošlosti koja je nestala u zaboravu.

Jovanka Broz, rođena Budisavljević, bila je drugo od ukupno petero dece od oca Miće Budisavljevića i majke Milice Svilar. Rođena je 7. decembra 1924. u selu Pećani, danas Opština Udbina. Drugi svetski rat započeo je kada je Jovanka imala 15 godina i kao dete se uključila u partizanski pokret.

Foto: Pink.rs

Bila je ranjena u nogu i preležala je tifus. Godine 1943. u partizanima je poginuo njen najstariji brat Maksim. Nakon rata poginuo je i brat Petar, dok je šest meseci nakon rođenja najmlađe sestre Nade tokom rata umrla njena majka Milica, a otac se ponovno oženio. Zbog složenih posleratnih okolnosti njene sestre Zora i Nada bile su smeštene u jedan Dečiji dom za nezbrinutu decu i omladinu. Jovanka ih je pronašla 1947. godine i preuzela brigu o njima, školovala ih i odgajala.

Možda i zbog toga što je porodica bila rasuta nije došlo do obnove kuće Budisavljevića i što je njihov dom prepušten zubu vremena.

Jovanka i Tito uzeli su se 1952. godine i ona mu je bila četvrta i zadnja žena. Upoznao ju je tokom nemačkog desanta na Drvar, na svoj rođendan. Jovanka je bila deo medicinskog osoblja 6. Ličke divizije i tada je Tita videla po prvi put. Razlika između njih je bila 32 godine.

Foto: Printscreen YouTube/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Odmah pored mesta gde se nalaze obrisi stare kuće Budisavljevića, kako nam pričaju meštani, nalazi se kuća koju je sagradio za Jovanku, Josip Broz Tito posle venčanja. Prema rečima naših sagovornika, ni Tito ni Jovanka je nikada nisu posetili. Jedino su prošli blizu nje, kako nam pričaju, kada su se 1955. godine vozili iz Udbine na Plitvička jezera.

Foto: Pink.rs

Ruševine koje okružuju ovo zabačeno mesto svedoče o nekadašnjem životu koji je ovde tinjao. Inače, tu je nekada bila škola, društveni dom, trgovina - srce sela koje je nekada kucalo punim ritmom života. Sada su te zgrade samo senke prošlosti, nemi svedoci vremena koje je odnelo sve pred sobom.

Foto: Pink.rs

Jovanka Broz, čije ime je obeležilo jednu eru, rođena je u ovom skromnom selu. Njeno detinjstvo oblikovano je ratom, borba za slobodu i hrabrost koja je oblikovala njen karakter. Kroz ratne strahote, Jovanka je pokazala izuzetnu hrabrost i dobila najviša priznanja za svoje zasluge.

Danas, dok se putuje tim zaboravljenim stazama, oseća se prisustvo prošlosti. Kuća Jovanke Broz, kao i njen život, postali su deo legende, mitska priča koja živi samo u sećanjima onih koji su poznavali tu ženu koja je hodila pored Tita. Dok šikara nežno grli ostatke kuće, sećanje na Jovanku Broz ostaje kao vatra koja tinja u srcu ovog zaboravljenog kraja.

Foto: Tanjug

Jovanka je bila simbol elegancije

Nakon udaje za Tita, Jovanka je postala simbol elegancije i snage, osoba koja je stajala uz maršala kao njegova desna ruka. Njen život nakon Titove smrti 1980. godine, bio je ispunjen tajnama i tišinom, daleko od očiju javnosti. Živela je u Baogradu bez ličnih dokumenata sve do 2009. godine kada joj ih uručuje tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. Život prve dame nekadašnje Jugoslavije završio se 2013. u 88. godini života.

Autor: Predrag Jeremić