AKTUELNO

U Domu mitropolije pri crkvi Svetog Nikole u Prištini danas je svečano otvoren Srpski kulturni centar, čije je prostorije osveštao vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije je poručio da će Centar biti mesto okupljanja Srba sa Kosova i Metohije, ali i šire, te da će predstavljati mesto za sabiranje Srba u ljubavi, jedinstvu i slozi.

- Ovde ćemo promovisati i čuvati sve ono što je sveto i vredno, što su naši preci stvorili i nama predali u nasleđe, a mi dužni da to držimo i čuvamo. Iz Centra će se slati poruka mira, sloge i jedinstva - rekao je Teodosije.

Svečanom otvaranju Centra prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev koji je, čestitajući Dan državnosti -Sretenje, rekao da u Prištini osim crkve Svetog Nikole od danas postoji još jedno mesto za promovisanje srpske kulture i njene baštine.

On je dodao da se i danas srpski narod bori za iste vrednosti kao i na Sretenje 1804. godine, kada se borio za ljubav, pravdu, poštenje, istinu, "pravo na normalan, srećan i berićetan život svakog čoveka, svakog deteta, koje tek treba da se rodi i uspe u Srbiji".

- Ovo je jedna simbolična kockica u velikom mozaiku povratka srpstva Prištini, jer srpstvo Prištini i Priština srpstvu međusobno nedostaju - dodao je Kozarev.

Povodom otvaranja Centra priređene su izložbe fotografija "Stara Priština" i slika "Slikari prištinske likovne kolonije", a u okviru svečanog programa nastupila je i pevačka grupa "Venac", te kulturno-umetničko društvo "Kopaonik" iz Leposavića.

#Priština

#kulturni centar

'