AKTUELNO

Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Meseca i Sunca desiće se 8. aprila i videće se iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i "Jutjub" kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), prenosi Skaj njuz.

Za razliku od delimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca, odnosno njegova atmosfera jarke bele boje.

- Potpuno pomračenje Sunca je jedan od najlepših prizora u prirodi i možda je retko bilo gde u galaksiji - rekao je profesor astrofizike na Univerzitetu Oksford Kris Lintot.

Naučnici iz NASA su posebno zainteresovani za nova saznanja o koroni Sunca koja će se možda dobiti kada pošalju istraživačke avione na visinu od oko 15 kilometara za vreme pomračenja.

Foto: Tanjug AP/Tatan Syuflana

Korona Sunca je misterija naučnicima jer je više stotina puta toplija od površine Sunca i izvor solarnih vetrova.

Očekuje se da će i stotine građana učestvovati u izučavanju ovog fenomena, merenjem stišavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.

Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put posle samo sedam godina.

Autor: