AKTUELNO

Detektiv poligrafista Nikola Novak objasnio je danas da majka nestale Danke Ilić (2), koja je nestala u utorak, u 13 sati u Banjskom polju kod Bora, ne može da podvrgne poligrafu jer je trudna.

On je rekao da su ispitavanja roditelja nestale Danke Ilić, poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

- U ovom slučaju samo otac može da bude tesiran, a majka ne može jer je trudna. Sada treba proveriti da li je istina to što otac govori, ili nije - rekao je Novak.

Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može da bude podvrgnuta poligrafskom ispitvanju zato što trudnica ne može da se izlaže takvoj vrsti stresa, njena fiziologija je poremećena i nema normalne fiziološke reakcije.

- Pored toga, ukoliko je u kasnijem mesecu trudnoće, ona ima dva pulsa što onemogućava da se napravi normalan i relevantan test - rekao je Novak.

Odgovarajući na pitanje šta je potrebno da bi jedan poligrafski test bio validan i kakvi su standardi prakse i kriterijumi za poligrafsko testiranje, Novak je naglasio da osoba koja se testira mora da bude emotivno, fizički i psihički u stanju da se testira, i da su sve reakcije u normalnim uslovima, odnosno da ništa sa strane nije poremetilo neku reakciju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić, Privatna arhiva

- Ne možete vi nikoga osuditi ili osloboditi samo na osnovu poligrafa. Poligraf je deo jedne šire istrage i ukoliko se poklapa poligrafski rezultat sa još nečim, to onda dobija neku treću dimenziju. Kod nas na sudu nije priznat, ali je u istrazi jako koristan, ne bi ga za džabe koristile sve jače službe sveta - rekao je Novak.

Prvi put aktiviran sistem "Pronađi me"

Zbog nestanka male Danke prvi put se u Srbiji u utorak uveče oglasio Amber alert sistem "Pronađi me".

Policija je juče obustavila pretragu terena u Banjskom polju i Brestovačkoj banji, s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta.

Roditelji nestale Danke Ilić odvedeni su u policiju danas u toku dana kako bi se nastavilo saslušanje koje je počelo juče u policijskoj stanici u Boru.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić, Privatna arhiva, Pixabay.com

Ispred pojate gde je devojčica Danka Ilić (2) nestala pre 47 sati u Banjskom polju kod Bora stigao je bager, mašina kombinirka kako bi policija raščistila imanje koje je prepuno drva i šiblja. Kako "Blic" saznaje, traži se bilo kakav materijalni trag koji bi pomogao u pronalasku devojčice i otkrio sve okolnosti njenog nestanka.

Potraga za Dankom Ilić ne staje

Paralelno sa tim, pripadnici MUP ponovo pregledaju šahte i jame u pomenutom naselju. Sve to u cilju pronalaska materijalnih dokaza koji će pomoći u pronalasku Danke.

Posle 27 sati potrage u okolini Banjskog polja kod Bora, policija je juče popodne obustavila terensku pretragu za nestalom Dankom Ilić (2).

Intenzivni rad policije se nastavlja sve dok Danka Ilić ne bude pronađena. Sada je istraga usmerena u drugom pravcu, a ova tri važna traga mogu dovesti do nestale Danke.

U našem današnjem blogu pratite sve najnovije vesti o nestanku male Danke.

Autor: