AKTUELNO

Nestala devojčica Danka Ilić (2) kojoj se trag gubi od utorka 26. marta oko 13 časova u Banjskom polju kod Bora, još nije pronađena. Potrga na terenu je obustavljena jer je utrvđeno da se ona tu ne nalazi.

Branislav Ćurčin iz Gorske službe spasavanja, koji je učestvovao je u terenskoj potrazi za malom Dankom za Pink je rekao da na terenu nije pronađen baš ni jedan jedini trag.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pretrega terena zapravo je vršena u nekoliko faza. Prva faza koja je vršena od samog trenutka prijema poziva je nešto što se zove haotična pretrega, gde se ljudi upućuju da traže interesantne tačke privlačinja. Traže se bunari, reke, igrališta, mesta koje dete moglo ranije da vidi, pa je poželelo da dođe do njih, gledaju se sve te neke interesantne tačke, to se vraća nazadi i prijavljuje štabu, i nakon toga se već planira, dalje pretrega, planira se pretrega zona i sektora. Određuju se verovatnoće, gde osao može da bude, da li 25, 50, 75, 95 odsto verovatnoće - objasnio je Ćurčin.

Foto: TV Pink Printscreen

Vreme je zaista otežaovići faktor, veliki otežavajući faktor, zato što se situacija na terenu menja, zato što tragovi koje smo potencijalno imali više nemamo, dali su to tragovi za pse tragače, da li za ljude, da li za ljude teren postakli zavi više, nije tako lako kretati i se i prelaziti veliku u površinu terena.

- Vremenski uslovi otežavaju rad helihoptera, otežavaju rad dronova se termovizijskim kamerama, to blato koje se stvorilo prvog dana nakon kiše otežava kretanje vozila po šumskim putevima, tako da vreme zaista jeste bilo veliki faktor - dodao je on.

Ćurčić je istakao da je policija odlično organizovala pozragu.

- Na terenu samom, a veliki teren je zaista pretražen, samo juče tri miliona kvadratnih metara je pretraženo od meste, gde je osoba navodno poslednji put viđen, mi nismo pronašli apsolutno ništa. Nismo pronašli ni deo obuće, ni cuclu, apsolutno ništa, ništa je čudno imajući u vidu toliko blato - dodao je Ćurčin.

Autor: