AKTUELNO

Još sredinom devedesetih godina ugledni američki politikolog Semjuel Hantington, govoreći o sukobu civilizacija, prognozirao je rascep i potencijalni sukob između Rusije i Zapada na ukrajinskoj teritoriji koja je na mestu sudara pravoslavne i zapadne civilizacije, a isto to je važilo i za prostor bivše Jugoslavije, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

- Kako je srpski narod branio pravoslavlje u nametnutim ratovima 1990-ih, tako ga danas brani Rusija u Ukrajini, te je ruski patrijarh Kiril potpuno u pravo kada kaže da ovo nije samo borba protiv neprijatelja Slovena, već i pravoslavlja - rekao je Đurđev.

On smatra da su pojedini zapadni centri moći nekada koristili radikalni islam kao oružje protiv slovenskih i pravoslavnih naroda, te da je moskovski atentat pokazao da je taj trend nažalost ponovo u modi.

- Ono što su radili Srbima u BiH i na KiM sa mudžahedinima, to isto su prethodno radili Rusima u Avganistanu, a potom i Čečeniji. Međutim, Rusi i Čečeni su pružili ruku pomirenja jedni drugima zahvaljujući mudroj politici Vladimira Putina i Ramzana Kadirova, muslimanska Sirija je zatražila rusku pomoć u borbi protiv tzv. Islamske države i danas vidimo da ni radikalni islamisti ni pojedine zapadne agenture to nisu mogle da ,,oproste" Rusiji - podvukao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige pozdravio je mere dodatnog opreza i sigurnosti na ulicama većih gradova u Srbiji, ne isključujući mogućnost da džihadisti pokušaju da ugroze i našu zemlju.

- Oni misle da su i Kosovo i Bosna i pola Balkana njihovi, ne zaboravite da je tzv. Islamska država u vreme svog zenita pretila da će doneti rat na Balkan. Tzv. Kosovo je dalo najviše boraca tzv. Islamske države po glavi stanovnika, mnogi su se vratili sa ratišta i danas su u zagrljaju Aljbina Kurtija - istakao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige zaključio je da su slovenstvo i pravoslavlje nešto što neraskidivo vezuje Srbe i Ruse, nešto što oni kroz istoriju nose kao veliki teret na svojim leđima jer stradaju zbog toga, ali da ti izvori našeg naroda nikada neće biti ugašeni.