AKTUELNO

Zbog nestanka Danke Dragomirović (2) večeras se po prvi put u Srbiji aktivirao sistem popularno nazvan "amber alert, zvaničnog naziva Pronađi me", kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta. Dvogodišnja Danka je nestala danas u okolini Bora, a u toku je potraga za njom.

- Danka Ilić, starosti 2 god. nestala oko 13:45h u Boru, smeđe kose, visina 85 cm, nosi maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone - stigla je sms poruka.

Policija, vatrogasci, Gorska služba za spasavanje, građani Bora, svi su se uključili u potragu za devojčicom.

Na društvenim mrežama, ali i putem SMS poruka širi se vest velikom brzinom i svi se nadamo da će mala Danka ubrzo biti u naručju svoje majke.

Danas je, baš u ovom slučaju, aktiviran sistem Amber Alert koji se u Srbiji zove Pronađi me i nadamo se da će pomoći u potrazi.

Sistem za brži pronalazak nestale dece „Pronađi me“ u Srbiji je aktivan od oktobra prošle godine. Ovaj sistem za cilj ima da ubrza pronalaženje nestale dece budući da je u ovim slučajevima svaki minut krucijalan.

Kako je objašnjeno na prezentaciji sistema u Palati Srbije kada je sistem aktiviran, u slučaju aktiviranja ovog sistema o nestanku maloletnog lica, građani će biti obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, karjronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Kakva je procedura i koji je postupak u obaveštavanju?

Nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj nestalog lica. Odmah po prijavi policija je dužna da prvo utvrdi verodostojnost podnete prijave, zatim prikuplja podatke o maloletnom nestalom licu i informacije o okolnostima nestanka. Hitno se preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava.

Odluku o pokretanju sistema „Pronađi me“ donosi načelnik policijske uprave u slučaju sumnje da je nestalo lice žrtva krivičnog dela i kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno do 18 za lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Inspektor kriminalističe policije na platformi postavlja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica koje uz fotografiju obavezno sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu uz instrukcije da informacije prijave policiji pozivom na broj 192.

Od trenutka aktiviranja platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje su dužni momentalno da objave.

Šta je Amber Alert?

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Foto: Printscreen

Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.