AKTUELNO

U romanu, ali i u seriji "Nečista krv" pominju se stari i zaboravljeni običaji - levirat, odnosno sororat.

Posle filma na male ekrane stigao je nastavak priče o propadanju imućne vranjanske porodice iz 19. veka. Serija koja je nastala po motivima nekoliko dela velikog Bore Stankovića, "Nečista krv - greh predaka", emitovana je na našim televizijama. Prati događaje koji su se dešavali pre onih, dobro poznatih, u romanu srpskog pisca.

U romanu, ali i u seriji "Nečista krv" pominju se stari i zaboravljeni običaji - levirat, odnosno sororat.

Levirat predstavlja bračnu zajednicu koju sklapa žena sa bratom svog preminulog supruga, dok je sororat brak udovca sa svastikom.

Levirat

Levirat predstavlja bračnu zajednicu, koju sklapa žena sa bratom svog preminulog supruga, sa kojim nije imala poroda. Kod nekih naroda na Istoku, levirat je bio institucija bračnoga prava, po kojoj se brat mora oženiti udovicom umrloga, ukoliko on nije imao dece, kako bi osiguro potomstvo.

Sororat

Radi se o braku udovca sa svastikom. Ovaj običaj se uglavnom praktikovao ukoliko je muškarac imao potomke sa preminulim partnerom. Ustanovljeno je da je sororat postojao sve do polovine XX veka u Istočnoj Srbiji. Muž koji ostane udovac mogao je da oženi sestru svoje žene, pod uslovom da ona već nije udata. Kao razlog ovog braka navodi se da o deci koja su ostala bez majke najbolje može da brine majčina sestra.

Zanimljivo je to da je i u današnje vreme, ali ne iz istih razloga, kod nas zabeležena nekolicina ovakvih slučajeva, doduše u nešto izmenjenom izdanju. U socijalno ugroženim sredinama, kako bi nasledili penziju oca, odnosno dede, snaje se razvode od muževa i udaju za svekra. Iako je ovo zakonom kažnjivo, matičari su svedoci ovakvih pojava.