AKTUELNO

Danas je u prostorijama zgrade Borbe tradicionalno održana akcija dobrovoljnog davanja krvi, u organizaciji časopisa Borba i Alo medija sistemom. Ova plemenita inicijativa, privukla je veliki broj građana, a mediji su se odazvali u velikom broju kako bi podržali ovu humanitarnu akciju.

Zaposleni, prijatelji Borbe, drugi mediji i građani, pokazali su izuzetnu solidarnost i odazvali su se u velikom broju, pokazavši svoju spremnost da pomognu onima kojima je neophodna transfuzija krvi. Zgrada Borbe bila je ispunjena pozitivnom energijom, a dobrovoljni davaoci su sa osmehom na licu pružali svoj doprinos ovoj hvale vrednoj akciji.

Foto: Borba

- Oduvek sam imala želju da dobrovoljno dam krv, a danas mi se ta prilika i ukazala. Poseban je osećaj kada znate da ste na ovaj način nekome pomogli i potencijalno spasili život. Ovim putem apelovala bih na sve ljude dobre volje, pre svega mlade, da se odazovu ovakvim akcijama i pomognu onima u potrebi, poručila je Jelena Stamenković, devojka koja je za ovu akciju čula putem medija i rado se odazvala, zbog čega od danas može da se pohvali da je dobrovoljni davalac krvi.

Foto: Borba

Direktor časopisa Borba, Andrija Jorgić, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog odziva i podrške medija, istakavši važnost ovakvih inicijativa za zajednicu. Takođe, zahvalio je svim dobrovoljnim davaocima krvi na humanosti i solidarnosti koju su pokazali.

- Okupili smo se danas ovde, povodom naše tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi, koju organizujemo u saradnji sa Alo medija sistemom. Kada date deo sebe, i znate da ste nekome pomogli i produžili život, osećaj je fantastičan. Drago mi je da se ovoliko ljudi odazvalo, pre svega mladih, i da ovim putem šaljemo dobru poruku i na taj način drugima dajemo primer da budu humani, poručio je Jorgić, koji je danas zajedno sa članovima redakcije dao doprinos ovoj akciji.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi predstavlja jedan od najvažnijih načina da građani direktno pomognu onima u nevolji, a ovakvi događaji samo potvrđuju snagu zajedništva i humanosti među ljudima.

Foto: Borba

- Institut za transfuziju krvi Srbije, sada već tradicionalno organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Borbom i Alo medija sistemom. Ovo su veoma važne akcije, pre svega zato što nam je izuzetno drago kada se neka kompanija odazove sa idejom da organizuje ovakvu akciju, jer nam na taj način pokazuje da postoji društvena i lična odgovornost, a sa druge strane širi se informacija i sugrađanima koji pročitaju i čuju za ovu vest, ističe Mirjana Knežević, PR Instituta za transfuziju krvi Srbije, i dodaje da su negativne krvne grupe deficitarne, ali i to da se bliže praznici, tokom kojih takođe ne treba zaboraviti na ovaj humani podvig.

- U ovom momentu, Institut raspolaže sa dvodnevnim rezervama krvi, tako da je situacija realtivno stabilna, ali su negativne krvne grupe smanjene, pre svega jer je samo 15% populacije negativna krvna grupa. Poziv se upučuje svim ljudima dobrog zdravlja, između 18 i 65 godina starosti, da se odazvu ovim akcijama i da, kada god su u mogućnosti daju krv. Ono što bih napomenula jeste da se bliži period praznika, kada očekujemo relativno problematičan period, i zbog toga je važno da se pre tih praznika prikupi dovoljno jedinica krvi, poručuje Knežević.