AKTUELNO

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 22. i 23. marta, a kao i prethodne generacije, rešavaće tri testa: iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, iz matematike i treći test iz predmeta po izboru, a đaci će moći da se opredele između biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije!

Dragan Filipović, načelnik školske uprave za Beograd,

Negde oko 67.000 osmaka će na celoj teritoriji Republike Srbije će sutra polagati probni završni ispit. Matematika je rezervisana za sutra, a u subotu je srpski jezik i izborni predmet. Cilj samog probnog završnog ispita je simulacija ili privikavanje dece za onaj završni ispit koji ih čeka 17, 18. i 19. juna, ali i provera kako bi videli koliko smo gradiva savladali tokom ovog osmogodišnjeg učenja. Verujem da će učenici pokazati dobro znanje i da će biti strpljivi sutra i na fin način proći kroz ceo završni ispit. Stvarno ne želimo da od toga izazivamo bilo kakvu nelagodnost kod učenika, već da ovo bude pokazatelj da to nije ništa strašno i da je lako - rekao je Filipović.

Foto: TV Pink Printscreen

Filipović je zatim otkrio da li je imao uvid u testove, ali i šta učenici trebaju da spreme za sutra.

Ne, Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja je institucija zadužena za pripremanje testova i mi nemamo mogućnost uvida. Ono što je novina od ove školske godine, je da direktori već ovih dana mogu sa portala "mojasrednjaškola" da preuzmu testove i da ih pripreme za sutra. Učenici samo neka ponesu flašicu vode, a pribor obezbeđuje škola. Osmaci su za izborni predmet ove godine pretežno izabrali geografiju, čak negde oko 40 posto učenika - rekao je Filipović.