AKTUELNO

Početak ove nedelje obežilo zvanično zeleno svetlo za zakon o kritičnim mineralnim sirovinama u EU.

Ekonomista Mihajlo Gajić kaže da bi taj zakon trebalo da skrati procedure za dobijanje različitih vrsta dozvola kada se priča o rudarstvu.

- Ta grana se oslanja dva stuba - geopolitički i ekonomski. Kada želite da imate trazvijenu industriju za nju su neophodne sirovine, a ukoliko se ne nalaze na vašoj teritoriji ili blizu onda može doći do različitih problema u lancu snabdevanja, što smo videli u vreme korone - istakao je Gajić i dodao:

Tek nakon perioda korone je došlo do strateške odluke EU da važne sirovine koje su neophodnde za zelanu tranziciju i za novi energetski sistem žele da se nalaze što je bliže moguće njihovim teritiorijama ili na samoj teritoriji EU. Ovaj zakon predviđa da se napravi neka vrsta maksimalnog roka od 27 meseci za otvaranje različitih projekata za eksploataciju i do 15 meseci za preradu različitih rudarnika

Gajić je napomenuo da su ekonomija i ekologija uvek povezane, posebno u poslednjih nekoliko decenija kada je postalo jasno da ekonomija ne mora da se razvija na uštrb ekologije.

- Kada posmatramop razvijene evropske zemlje, sve one imaju razvijenu industriju, često blizu velikih gradova, ali to ne znači da postoji loš uticaj na industriju. Nalazimo se na početku značajnog procesa energetske tranzicije, koja je bazirana na energentima koji nisu obnovlje, na one koji jesu - dodao je Gajić.

Kako je objasnio počinje se sirovinama, među kojima je i litijum, naredni korak su baterije, koje završavaju u kućnim napajanjima ili lektričnim vozilima.

- Litijum je nešto potpuno novo za Srbiju. Treba objasniti da mi nismo neki pokusni kunić, jer postoji dvadesetek različitih projekata eksploatacije na prostoru EU - od Češke do Finske - ukazao je Gajić.

Autor: