AKTUELNO

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas, povodom devet meseci od zabrane uvoza robe iz centralne Srbije na KiM, da je reč o političkoj odluci i da je na terenu pokušaj privremenih prištinskih institucija da protera Srbe.

Komentarišući mere koje je uvela Priština pre tačno devet meseci, kojima je zabranila srpsku robu na KiM, Momirović je naveo da je Srbija u CEFTA sporazumu više od 15 godina i da je osnovni smisao EU slobodan promet ljudi i roba.

- Ja sam pisao svim ministrima trgovine EU, svim ministrima u regionu, SAD-u. Svi to osuđuju. Nažalost, mi vidimo na terenu jedan pokušaj paralelne albanske vlade da protera naše građane. Ovo je samo jedan od segmenata te politike. Priština je krenula nekim potpuno drugim putem. Naš osnovni cilj je zaštita interesa naših građana, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u regionu - naveo je Momirović za Javni servis.

On smatra da će Srbija zajedno sa Srbima koji žive na KiM uspeti da dobije tu bitku i da će se na to tržište vratiti srpski proizvodi i preduzeća.

- Ja mislim da ćemo mi s našim ljudima na KiM uspeti da dobijemo ovu bitku. Vratiće se srpski proizvodi, vratiće se ekonomija, vratiće se naša preduzeća na to tržište - rekao je Momirović i dodao da su Srbi i Albanci prinuđeni da kupuju skuplju robu.