AKTUELNO

Ramazan je je deveti mesec hidžretskog lunarnog kalendara, u kojem se praktikuje post koje, kako se veruje, oblikuje dušu i telo. Ovaj mesec poseban je jer se kod muslimana veruje da je to mesec kada je počelo objavljivanje svete kniige muslimana Kurana.

To je period u kojem se pripadnici muslimanske vere strogo pridržavaju uzdržavanja od jela, pića i telesnih zadovoljstava, od zore do zalaska Sunca.

Svih 30 dana koliko traje post ovi dani predstavljaju posebnu važnost i bitnost za svakog vernika i vernici uglavnom ovaj mesec provedu u obredima posvećenim Bogu i Božijim propisima.

Za sufur (obrok pred izlazak sunca) se uglavnom spremaju mantije i pite, a mnogo je porodica koju su zadržali tradiciju da se obrok od testa mora spremiti za sufur, jer će najduže da pomogne postačima da ne budu gladni.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ramazan traje 30 dana. Ovaj praznik se svake godine pomera unapred za 10 dana, a ramazanski Bajram ove godine počinje 10.aprila.

Ramazan se čestita sa rečima RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN što znači “Neka bude čestit i blagoslovljen ramazan”.

Za iftar (prvo jelo nakon posta) se, češće nego obično, spremaju tradicionalna jela – jahnija, đuveč, pilav. Posle iftara uobičajena su porodična ramazanska posela.

Muškarci odlaze u kafečajnice, gde se druže uz šah, drevnu igru tavlu, domine ili karte, ali bez kocke, jer i ona je greh, prekraćuju vreme do sufura. Žene kod kuće spremaju sufur, poslednji obrok pred svitanje i pred novi dan posta.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Kod muslimana je post poseban i važan, dakle, apsolutna suzdržanost od jela, pića i svih ostalih telesnih užitaka, intimnog odnosa među supružnicima, to sve počinje sa zorom do zalaska sunca. I nekako to mnogima izgleda jako teško, da su to restrikcije koje su jako teške.

Međutim, većina vernika očekuje sa željom te dane da provedu u molitvi Bogu.