AKTUELNO

Kako su sada svi praznici iza nas, cena oraha na beogradskim pijacama spustila se na prihvatljiv nivo, te sada može da se pazari kilogram i za 900 dinara, što je za 1.100 dinara manje nego u jeku sezone slava.

Na pijačnim tezgama orahe možete da pronađete u rasponu od 900 do 1.200 dinara, u zavisnosti od trgovca i načina na koji je formirao cene.

Kako je prošle godine nastupila nestašica ovog popularnog voća po prodavnicama, oni koji su, ipak, uspeli da ih nabave, tada su u velikoj meri podigli cene istih, jer je bila prava sreća naleteti na njih u trgovinama.

Mnogim domaćicama se smrklo kada su zbog pripreme žita, torti i kolača morale da izvdoje i do 2.000 dinara samo za kilogram ovog koštunjavog voća, dok im je sad dobra prilika da prikupe zalihe.

Trgovci se bogatili u sezoni slava Početkom oktobra 2023. godine, kilogram oraha je mogao da se nađe za nešto manje od 1.000 dinara, dok su trgovci samo mesec dana kasnije odlučili da iznos podignu na 2.000. Kako je prošle godine nastupio slabiji rod, ponuda ovog koštunjavog voća bila je jako loša, a nije bilo ni otkupljivača. Mnogi prodavci su iskoristili priliku da se tada i okoriste.