AKTUELNO

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici, na zahtev porodica ubijenih, Odluku o obrazovanju Radne grupe za Memorijalni centar u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Porodice su formirale i Multidisciplinarni tim koji će sprovesti opsežne konsultacije i pripremiti preporuke i predloge konkretnih mera radi uspostavljanja Memorijalnog centra, njegovog programskog rada, formulisanja uslova međunarodnog idejnog arhitektonskog konkursa i izbor najboljeg rešenja za taj centar. Radna grupa je u obavezi da ove preporuke i mere implementira i sprovede kroz svoje resore i da ih zatim predloži Vladi na usvajanje.

Zadatak Radne grupe je i da usmerava i usklađuje aktivnosti na uspostavljanju Memorijalnog centra i da u odnosu na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, a na osnovu sprovedenog postupka opsežnih konsultacija, dobijenih informacija i sagledanih okolnosti, sačini preporuku na koji način bi trebalo razvijati, negovati i promovisati kulturu sećanja, vrline empatije, tolerancije, međusobnog uvažavanja i dijaloga i da, u tu svrhu, predloži konkretne mere koje bi trebalo preduzeti povodom uspostavljanja Memorijalnog centra i osmišljavanja komemoracija i programskih sadržaja.

Ovom odlukom Vlada Srbije precizirala je da se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, u celosti izuzima iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti parcela na kojoj je Ogledna osnovna škola "Vladislav Ribnikar" u ulici Kralja Milutina broj 10 u Beogradu. Istovremeno, Ministarstvo prosvete će obezbediti odgovarajuće uslove za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u toj školi na drugi način.

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju Programa finansiranja projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorija izrazito nedovoljno razvijenih opština, odnosno jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe, u 2024. godini, s obzirom na to da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade sistemska podrška podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji zemlje.

Realizacijom tog programa omogućiće se stvaranje uslova za održivi razvoj izrazito nedovoljno razvijenih opština čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka, kroz unapređenje kvaliteta života i sistematsku podršku u zapošljavanju, uključivanje u kulturnu sferu života, povećanje bezbednosti, aktivno učešće u radu lokalne zajednice, podizanje svesti o zdravom načinu života i rodnoj ravnopravnosti, zaštiti životne sredine, kao i pomoći osobama sa invaliditetom i marginalnim grupama.

Članovi Vlade usvojili su dopunjenu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške pravnim licima i preduzetnicima koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine radi izmirenja obaveza prema proizvođačima. Dopunom ove uredbe omogućava se reprogram korisnicima kredita, odnosno produženje roka otplate kredita maksimalno 30 meseci, uključujući grejs period od šest meseci, sa rokom otplate kredita maksimalno 54 meseca od dana puštanja kredita u tečaj. Na taj način stvaraju se uslovi za plasman robe na tržištu po boljim cenama, kako bi se ublažile posledice poremećaja na tržištu.

Na sednici je doneta i Odluka o kvantitativnom ograničenju uvoza poljoprivredno- prehrambenih proizvoda kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i primarni proizvođači, a odnosi se na kvartalne dozvole za uvoz jestivog suncokretovog ulja i margarina. Ograničenje uvoza za te poljoprivredno-prehrambene proizvode važiće devet meseci i to u količini proseka uvoza u prethodne četiri godine.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o saglasnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za organizaciju manifestacije „Šahovski susreti budućih šampiona – Srbija – region – dijaspora”, koja će u Beogradu okupiti oko sto mladih učesnika iz dijaspore i regiona iz više zemalja, uzrasta od 10 do 18 godina. Manifestacija će obuhvatiti šahovska predavanja - edukaciju, šahovski turnir - rapid, šahovsku simulanku, kviz opšte kulture i znanja srpskog jezika, sportsko - rekreativni program u slobodno vreme. Kroz ovu edukativnu igru, koja je od posebnog značaja za intelektualni razvoj dece, podstiče se očuvanje nacionalnog identiteta, buđenje svesti kod mladih iz dijaspore o njihovom nacionalnom i kulturnom identitetu.

Autor: