AKTUELNO

Roditelje predškolaca ovih dana muči dilema da li budući školarci pre predaje dokumenta za upis u školu moraju da imaju MMR cepivo, da li mogu da odlože tu vakcinaciju, odnono revakcinu, i koja bi uloga mogla biti privatnog lekara. Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja.

Međutim, već sada u vajber grupama se vodi rasprava o obaveznim vakcinama iako po pravilniku deca pre polaska u prvi razred, a sa napunjenih šest godina, moraju da prime vakcine protiv: difterije, tetanusa, velikog kašlja i poliomijelitisa, a pre upisa u prvi razred i MMR vakcina.

Pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnica Doma zdravlja Čukarica, dala je odgovore na najvažnija pitanja koja muče roditelje.

Može li privatni lekar da da vakcinu i potvrdu?

Da li deca moraju primiti MMR vakcinu pre podnošenja dokumenata za upis u 1. razred?

- Da, odnosno deca moraju da budu kompletno vakcinisana pre polaska u prvi razred.

Koje vakcine treba još da prime pored MMR?

- Obavezna vakcinacija pre škole podrazumeva i revakcinu "tetraksima" koje sarži komponente koje štite od tetanusa, velikog kašlja, difterije i dečje paralize.

Može li vakcinacija biti odložena za decu koja nemaju zdravstvene probleme, pod kojim uslovima i na koliko?

- Što se tiče odlaganja vakcinacije ono se vrši samo ukoliko dete ima neku medicinsku indikaciju za odlaganjem ili kontraindikaciju za primanjem vakcine. Ukoliko nema vakcinacija se ne može odložiti.

Foto: Pixabay.com

Pri dostavljaju potvrde školama o vakcinaciji - je li lekar dužan da navede sve vakcine koje su date, odnosno koje nisu?

- Kada upisujemo decu u školu moramo da napišemo da li je dete vakcinisano, delimično vakcinisano ili nevakcinisano, a onda škola sa tim radi šta je u njihovim ingerencijama, a mi ukoliko roditelj odbija da se dete vakciniše obraćamo se sanitarnom inspektoru.

Šta je MMR Oružje protiv zaraznih bolesti MMR vakcina je cepivo protiv malih boginja, zaušaka i rubeola. Prva doza se prima od navršenih 12 meseci deteta jednom dozom kombinovane žive vakcine i treba je sprovesti pravovremeno do navršenih 15 meseci života. - Revakcinacija (druga doza) protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se primenom MMR vakcine (M-M-R-VaxPRO) pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda osnovne škole - navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. U Srbiji je prema podacima Batuta do 3. marta registrovano 27 slučajeva morbila, a lekari upozoravaju da je obuhvat vakcinacijom preko 95 odsto jedino oružje kako bismo sprečili širenje ove zarazne bolesti koja može biti i smrtonosna.

Privatni lekar može da izda bilo kakvo opravdanje o odlaganju vakcinacije?

- Privatni lekar može da da svoje mišljenje o odlaganju vakcinacije, ali mora biti subspecijalista neke grane za neku određenu bolest koju dete eventualno ima. Na osnovu tog izveštaja šalje se dete komisiji za utvrđivanje kontraindikacija za davanje vakcina.

Da li privatni lekar može da da vakcinu i potvrdu o vakcinaciji?

- Samo izabrani lekari u domu zdravlja daju potvrdu za upis u školu. Dete može i privatno primiti vakcinu, ali dokaz o tome mora doneti izabranom pedijatru.

MMR vakcina nema veze s autizmom Pedijatar Dejan Jonev nedavno je kazao za Kurir da se lekari stalno trude da roditeljima sa naučne strane objasne da vakcina MMR nema nikakve veze sa autizmom kako neki misle i zbog toga ne žele da vakcinišu decu. - U dosta zemalja sveta su urađene studije za koje su date preko 12 miliona dolara da se ispita navodna veza MMR-a sa autizmom koje su utvrdile da to nije tačno - naglasio je dr Jonev.

Postoji li mogućnost da dođe do zloupotrebe i koji su mehanizmi da se proveri da li je privatnik zaista dao vakcinu, jer što bi neko vodio dete kod privatnika kad je u DZ besplatna?

- Mora da ima izveštaj tog pedijatra sa zalepljenim serijskim brojem date vakcine. Kod privatnog lekara obično idu roditelji koji imaju privatna osiguranja, ali su to retki slučajevi, jer većina dovodi decu u domove zdravlja.