AKTUELNO

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", koju je država otkupilna na aukciji londonske kuće "Sotbi", predstavljena je danas javnosti u Konaku kneginje Ljubice. Ministarka kulture Maja Gojković, rekla je za TV PINK da će svi koji poštuju i vole rad ovog umetnika, moći od danas da uživaju u njegovom delu.

Ministarka je rekla da se slika Paje Jovanovića nalazi u Konaku knjeginje Ljubice, gde će od danas moći slobodno da se pogleda.

- Svi koji vole i žele, i poštuju dela Paje Jovanovića imaće priliku da uživaju u ovoj slici. Moći će da dođu i da se sami uvere kako je ovo monumentalno delo, koje je država nedavno kupila na aukciji u jednoj oštroj i teškoj bici sa onima koji su takođe želeli ovo delo za sebe - rekla je Gojković.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako kaže, stav je države, koja je učinila veliki napor, da ovo delo ne može da bude sakriveno od očiju javnosti, već da se simbolično vrati u Srbiju.

- Paja Jovanović je naš slikar, i upravo mu je želja bila da se njegova dela nalaze u Beogradu, o čemu svedoči i pismo koje je uvećano i izloženo ovde. Takođe, postoji i legat u njegovom stanu, sa 112 slika koje se tamo nalaze - rekla je Gojković.

Autor: