AKTUELNO

U Srbiji će u utorak biti više oblaka, povremeno sa kišom, na planinama sa snegom, dok se obilnije padavine očekuju na jugoistoku zemlje, gde će pasti i do 40 mm litre za 24 sata.

Najniža temperatura vazduha biće od 4 do 8 stepena, a najviša do 20 stepeni.

Umereno zahlađenje od srede

Marko Čubrilo, u najnovijoj vremenskoj prognozi najavljuje novo pogoršanje u sredu posle podne i očekuje sredinom nedelje umereno zahlađenje.

Prema njegovim proračunima oko 10. marta biće ponovo osetno toplije ali vetrovito, povremeno uz kišu. Oko 12. marta moguće je zahlađenje, dok će u drugom delu marta verovatno znatno biti više padavinama, a temperature bi trebalo češće da budu oko ili malo ispod proseka.

Kiša i pljuskovi, ponegde i s grmljavinom

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

- U toku noći ka utorku nad južnim predelima biće oblačno sa kišom, dok se u utorak nad celim regionom uz promenljivu oblačnosti očekuje kraća pojava kiše ili pljuska, a ponegde može biti i grmljavine. Jugoistočni vetar će oslabiti i okrenuti na slab, severozapadni. Zadržaće se vrlo toplo uz maksimume od 12 do 20 stepeni – kaže Čubrilo.

U sredu, posle vedrog prvog dela dana, posle podne sa jugozapada stiže novo pogoršanje uz kišu i pljuskove koji će se uveče i u noći ka četvrtku proširiti nad većim delom regiona, dok bi se pretežno suvo zadržalo na severu regiona.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Temperature oko proseka, za vikend opet toplije

U utorak u noći i sredu posle podne duvaće severni slab do umeren vetar, a uslediće i postepeno zahlađenje tako da će se u četvrtak maksimalne temperature vazduha kretati od 3 do 11 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka za ovaj deo marta.

Kratkotrajna kiša ili pljusak biće ponegde praćeni grmljavinom

- U četvrtak padavina će biti uglavnom nad južnim delovima regiona, a snežna granica će biti na oko 1.000 metara nadmorske visine. U petak ujutro ponegde je moguće pojava slabog mraza, dok će tokom dana uz promenjivu oblačnost biti suvo. Za vikend bi naš region trebao da se nađe u toplom sektoru ciklona koji će se razvijati nad širim prostorom oblasti Alpa i zapadnog Mediterana - kaže Čubrilo

Prvo bi uz jak južni vetar i povremenu kišu otoplilo, te bi već u nedelju maksimumi bili i oko 18 stepeni. Očekuje nakon toga naredno zahlađenje oko 13. marta i zaključuje da njegova snaga zavisi od toga kako će se kombinovati centar ciklona i hladan prodor.