AKTUELNO

Mačva je poljoprivredni kraj, a vredni ljudi se bave svim granama poljoprivrede. Pohvale na račun seljaka iz opštine Bogatić uputila je i Vedrana Ilić, pomoćnica ministarke poljoprivrede koja je otvorila Međunarodni sajam i pozvala ih da konkurišu za sredstva iz Ipard programa.

Na štanovima su predstavljeni lokalni proizvođači. Saznali smo od jediine pčelarke u Mačvi Seke Dražić kako se proverava da li med pravi ili lažan, a probali smo i koziji sir koji Momčilo Budimirović iz Glušaca više od dve decenije proizvodi za domaće i inostrano tržište.

- Naš sir se izborio na međunarodnoj sceni dobrim kvalitetom. Nisu samo Italijani, Francuzi i Švjacarci dobri u proizvodnji sira, imamo i mi šta da ponudimo - ističe Budimirović.

Na platou gde je izložena mehanizacija sreli smo i Snežanu Paunić iz Badovinaca, kojoj je povodom Dana državnosti uručena Zlatna medalja za zasluge iz oblasti poljoprivrede. Snežana napominje da se ponosi priznanjem i da se njeno gazdinstvo pored stočasrtva bavi i povrtarstvom, odnosno proizvodnjom krompira i kupusa.

Preko 140 izlagača je ove godine na Sajmu poljoprivrede, koji organizuje lokalna samouprava.

- Ideja nam je bila da na jednom mestu okupimo sve iz oblasti agrara i da našim poljoprivrednicima olakšamo procedure za dobijanje podsticaja - kaže Teodor Teodrović, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Na teritoriji Mačve je preko 5000 registraovanih gazdinstva, odnosno poljoprivredom se bavi oko 80 odsto žitelja opštine Bogatić.