AKTUELNO

Sa zapada i jugozapada Srbije postepeno ide razvedravanje, pa se posle podne u većini mesta očekuju duži sunčani intervali uz slablјenje vetra, najavio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Kiša će padati još samo na istoku Srbije, a posle podne (uz lokalni razvoj oblačnosti) tek ponegde u brdsko-planinskim predelima.

U nedelju pretežno sunčano, a početkom sledeće sedmice više padavina na jugu Srbije

RHMZ je objavio i detaljnu vremensku prognozu za naredne dane i najavio promenu vremena.

U nedelјu pretežno sunčano uz slab do umeren južni i jugoistočni vetar i sa maksimalnom temperaturom od 15 do 20 °S.

Foto: PRINTSCREEN/RHMZ

U ponedelјak nakon delimično vedrog jutra, tokom dana umereno naoblačenje uz pojačanje južnog i jugoistočnog vetra, naročito na planinama i u košavskom području. Na jugu Banata očekuju se udari košave olujne jačine. Kiša će kasnije posle podne i uveče početi da pada najpre na jugu Srbije, a tokom noći padavinska zona će se proširiti na većinu krajeva koji se nalaze južno od Save i Dunava. Na visokim planinama prelazak kiše u sneg.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

U utorak se obilnije padavine očekuju na području Kosova i Metohije i na jugoistoku Srbije (u Jablaničkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu) - od 20 do 40 mm za 24 h. Na visokim planinama u ovoj oblasti (iznad 1500 m) intenzivan vlažan sneg. U ostalim krajevima Srbije uz promenlјivu oblačnost manja količina padavina. Vetar u kratkotrajnom skretanju na severni i severozapadni.

U sredu i četvrtak promenlјivo oblačno i malo svežije, povremeno s kišom, na planinama sa snegom. Maksimalne temperature od 12 do 16 °S.

U petak se padavine očekuju još na istoku i jugu Srbije, a zatim će do kraja sedmice biti suvo uz sunčane intervale.

Foto: PRINTSCREEN/RHMZ

Upaljen meteo alarm

U Banatu je danas zbog jakog vetra na snazi žuti meteo alarm, što znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Autor: