AKTUELNO

Samo deset dana nakon što su u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj uspešno izvršene dve transplantacije bubrega od živih donora, operisanu devojčicu kojoj je donor bio njen otac, a transplantaciju je uradio medicinski tim svetskih stručnjaka iz Londona, posetila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Odlično su i oni i roditelji upravo zahvaljujući operaciji koja je inovativna kada je u pitanju naša zemlja izveli su je stručnjaci iz Londona sa kojima smo uspostavili saradnju prošle godine - rekla je Škodrić za Pink TV.

Ona je navela da se operacija radi laparaskopski, bubrek se od donora koji daje organ radi se laparsakopski što je najmanje ivanzivna metoda tako da se lako i brzo oporavljaju i oni koji daju organ i oni koji ga primaju.

- U ovom slučaju to su roditelji oni su u fantastičnom stanju, obišla sam devojčicu ona je super - kaže Škodrić. Prema njenim rečima transplatacije u našoj zemlji su problem zato što moramo da menjamo svest društva i građana dodajući da postoji još jedan problem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Taj problem je kadrovski jer se desilo kod nas da pored problema sa kovidom dođe i do smene generacije kadrova, za to je važno uspostavljanje saradnje u ovom slučaju sa stručnjacima iz Londona iz najpoznatije dečije bolnice - kaže Škodrić.

Kako je rekla ta saradnja je značajna jer se na ovaj način edukuju i naši stručnjaci , ove konkretno dve operacije je uradio naš doktor Radlović sa svojim timom a iz engleske bolnice su samo nadgledali i davali instrukcije.

Škodrić je podsetila da trenutno na trasplataciju bubrega čeka 470 odraslih, 40 dece, na transplataciju jetre 70 osoba, a srca 40, to je veliki broj i mi moramo mnogo da radimo, i ovo nam je zadnji momenat da menjamo svest, poručila je ona.