AKTUELNO

Toplo vreme doprinelo je da krene vegetacija na voću, ali od visokih temperatura za ovo doba godine mogli bi da stradaju voćnaci ukoliko posle toplog vremena stigne zahlađenje i pojave mrazeva što u našim krajevima nije nuobičajeno.

Milorad Vujičić, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, rako je za Pink da je glavni faktor koji reguliše razviće kod biljaka temperatura.

- Temperatura je sada takva da ne odgovara ovom dobu godine u našem klimatu. Temperature trabaju da budu znatno niže i da trebamo da očekujemo sneg ili neke padavine, ali da su sada sunčani dani i da će takvi dani biti i u narendom periodu - kaže profesor.

Foto: TV Pink Printscreen

On navodi da su ovako visoke temperature dovele do prevremenog i listanja i ulaska biljaka u reproduktivnu fazu, kao što je to slučaj kod šljive, breskve, kasjije koje su već počele da cvetaju.

- Ukoliko u narednom periodu dođe do snižavanja temperatura to kod biljaka može da izazove da one tokom narednog perioda ne formiraju plodove - upozorava Vujičić.

Kako je rekao u ovo doba godine imamo i velike dnevno noćne fluktuacije, desi se da temperature tokom noći padaju i u neke minuse, međutim biljke imaju svoje mehanizme i mogu da se delimično adaptiraju na tako niske temperature.

Kako kaže problem biljkama može da napravi problem naglo zahlađenje kao i mrazevi.