AKTUELNO

Meteorolog Đorđe Đurić je istakao da 1. marta počinje klimatološko proleće.

- Kalendarski do proleća imamo još dvadesetak dana, ali klimatološki mart, april i maj se smatraju prolećnim mesecima. Međutim, ako se posmatraju vremenski uslovi proleće je uveliko u toku - istakao je Đurić, uz napomenu da nisu pojedinačno dostignute rekordne vrednosti.

Ako se gleda srednja vrednost, ovo je najtopliji februara od kada se mere temperature.

- Temperatura je od početka meseca iznad proseka, u Beogradu je sve vreme u plusu. Čini mi se da je samo 1. febraura bila u minusu i to se može uzeti kao dan sa mrazem. Vidimo i da je i na planinanam vrlo toplo, te da u svim predelima ispod 1.500 metara nadomorske visine nema snega - dodao je Đurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naglasio, dobro je to što ovih sedam dana preovladava aktivnost ciklona sa Mediterana, tako da ima i dosta vetra i vazduh je čist.

Đurić je podsetio da je prošle godine sneg pao u aprilu.

- Svedoci smo sve viših temepratura, te situacije su sve učestalije, imamo ekstremnije situacije da nema snega u januaru i februaru, pa nas zaveje u aprilu. To je posledica i globalnog zagrevanja i uticaja čoveka - objasnio je Đurić i dodao:

Prema trenutnim prognozama za narednih 10 dana, zime nema. Sam početak marta donosi vrlo toplo vreme, to može biti vrlo neugodno zbog fenskog efekta. Onda sledi pad temperature na normalne vrednosti od 10 stepeni. Do 10 marta nema prave zime. Snega nema ni na vidiku

Autor: