AKTUELNO

Legenda srpske književnosti Branko Ćopić, napustio nas je na način koji je ostavio mnoga pitanja bez odgovora. Ovaj veliki pisac, čiji su radovi osvojili srca mnogih generacija, odlučio je staviti tačku na svoj život u trenutku kada su zvona Saborne crkve odjekivala nad gradom.

Kretao se ulicama Beograda, poslednjih trenutaka svog života, od svog stana do restorana u hotelu "Moskva". Njegova odluka da se povuče u tišinu svog unutrašnjeg sveta bila je neizbežna, a očigledno je da je nosio težinu koja ga je nadvladala.

I dok se javnost i dalje pita zašto je otišao, Muzej 25. maj u Beogradu otvorio je izložbu "Ježeva kućica - izmišljanje boljeg sveta", gde je između zaostavštine Branka Ćopića izloženo i njegovo oproštajno pismo.

Njegova smrt nije samo gubitak za književnost, već i za čitavo društvo koje je uživalo u njegovim delima. Ćopić je bio glas naroda, pisac koji je znao dosegnuti dubine ljudskih emocija i doneti svetlost u najmračnije kutke duše.

Foto: Pink.rs

Njegove reči jasno oslikavaju unutrašnju borbu koju je vodio, kao i osećaj da nije uspeo pronaći spas u okruženju koje ga je okruživalo.

Ćopićeva dela će ostati kao svetionik za buduće generacije, podsećajući nas na važnost ljubavi, empatije i razumevanja u svetu koji često zaboravlja na ove vrednosti.

Branko Ćopić se oprostio rečima:

„Sam je kriv za svoju smrt. Vadili su ga iz govana mnogi dobri drugovi pa nije pomoglo. Bio je tu i Hektor, ambasador iz Meksika, sada je u Turskoj, i Selim Numić, i Ratko Novaković, i Cica, Bog je ubio dabogda! I njegovi brojni čitaoci, ali ništa nije pomoglo. Pomozite joj da preživi ovu moju bruku i sramotu, ako je ikako moguće. Zbogom lijepi i strašni živote! Mart mjesec, 1984. godine! Branko Ćopić”

Foto: Pink.rs

Biografija

Branko Ćopić je rođen 1. januara 1915. godine u Hašanima u Bosni, a napustio nas je 26. marta 1984. godine u Beogradu gde je i sahranjen. Ćopićevo književno delo je obimno i raznovrsno. Najpoznatija su mu dela: pripovetke "Doživljaji Nikoletine Bursaća" i "Bašta sljezove boje", romani "Prolom" i "Gluvi barut", i knjige za decu "Doživljaji mačka Toše", "Čarobna šuma", "Pijetao i mačak" i "Orlovi rano lete".