AKTUELNO

Saobraćajna policija počela je sa primenom nove zaštitne mere i Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, prema kojoj se vozilo privremeno oduzima od učinioca težeg prekašaja, ako je u predhodne dve godine pravosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti i saobraćaja.

Ova mera se primenjuje u više od 20 zemalja Evropske unje.

- Mi smo ovu meru najavljivali duži vremenski period. Ona je došla kao jedna analiza stanja bezbednosti i saobraćaja i želje da se kazne najnesavesniji vozači koji su pre svega u protekle dve godine pravosnažno osuđeni za najteže prekršaje - naveo je za Pink Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave Saobraćajne policije.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je objasnio, to se odnosi na upravljanje pod dejstvom alkohola, sa više od preko 1,2 promila, odbijanje alkotesta, drogatesta, prevoženje deteta na prednjem sedištu, prekoraćanje brzine, nasilničku vožnja i prolazak kroz crvena svetla.

- Vozač se na licu mesta roverava kroz prekašajnu evidenciju i tvrđuje se da li je u protekle dve godine pravosnažno osuđen za izvršenje najtežih prekršaja. Vozilo se oduzima na licu mesta, ukoliko postoje uslovi za zadržavanje tog lica, ako je recimo pod dejstvom alkohola ili se bahato ponaša. Vozilo se odnosi na poseban plac, koji je određen od strane policije i stavlja se pod nadzor. Znači, privremeno se oduzima do okončanja svih redovnih prekršajnih postupaka - kaže Belencan.

On je ukazao da predlog za uvođenje ove mere postoji još od 2009. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Cilj je da najbahatije vozače, oni koji ugrožavaju direktno živote drugih, onemogućimo da nastave izvršenje. Postavilo se pitanje oko titulara imovina. Pre svega, vlasnik imovine treba da vodi računa kome je dao vozilo - istakao je Belencan.

Dodao je da će biti oduzimana vozila čak i ako je u pitanju službeno vozilo.

- Prepoznali smo da kazneni poeni nisu dovoljno uticali na pojedine vozače da upravljaju propisano i bezbedno i zbog toga smo uveli ovu meru - naveo je Belencan.

Autor: